İskoçya Birinci Bakanı Nicola Sturgeon istifa etti

QAvvap

New member


LONDRA: İskoçya siyasetine yaklaşık on yıl boyunca Başbakan olarak hakim olan Nicola Sturgeon’un Çarşamba günü istifa etmesi bekleniyor.
52 yaşındaki Sturgeon, iktidar lideri oldu İskoç Ulusal Partisi (SNP), ülkenin Birleşik Krallık’ın bir parçası olmak için %55’e karşı %45 oyu kullandığı 2014 bağımsızlık referandumunun ardından.
Partisinin 2015 İngiltere seçimlerinde yankılanan bir başarıya imza atmasına öncülük etti, İskoçya’nın 59 sandalyesinin 56’sını kazandı ve daha yakın tarihli seçimlerde devredilen parlamentonun kontrolünü elinde tutmadan önce onu İngiltere’nin üçüncü büyük partisi olarak kurdu.
Ancak yakın zamanda Başbakan Rishi Sunak’ın Londra hükümeti ve bazı seçmenleriyle bir toplumsal cinsiyet tanıma yasası konusunda anlaşmazlığa düştü ve Londra, başka bir bağımsızlık referandumuna giden yolu kapattı.
BBC’nin aktardığına göre Sturgeon’a yakın bir kaynak, “Yeter artık,” dedi.
Sturgeon’un SNP’si, Kasım ayında İngiltere’nin en yüksek mahkemesinin İskoç hükümetinin Birleşik Krallık Parlamentosu’nun onayı olmadan ikinci bir referandum düzenleyemeyeceğine karar vermesiyle büyük bir darbe aldı.
Londra’da art arda gelen Muhafazakar hükümetler, 2014 referandumunun tek seferlik bir karar olduğunu ve bu kadar çabuk tekrarlanamayacağını söylediler.
Sturgeon yanıt olarak, bir sonraki Birleşik Krallık genel seçimini Londra’nın başka bir oy vermesi için baskıyı artırmak için fiili bir referanduma dönüştüreceğini söyledi.
YouGov UK Avrupa siyasi ve sosyal araştırma başkanı Anthony Wells Reuters’e verdiği demeçte, “Onun ardından neredeyse bir boşluk geliyor çünkü artık görevi devralacak açık ve bariz bir halefi olan kimse yok” dedi.
Sturgeon’un partinin tepesindeki gücünün ileriye dönük iç anlaşmazlıkları çözdüğünü söyledi: “Dümende açıkça eli olan biri olmadan, biraz kaotik olacağını düşünüyorum.”
Anketlere göre, Yüksek Mahkeme’nin yenilgisinden sonra bağımsızlığa destek yüzde 50’den fazla arttı, ancak o zamandan beri azaldı.
Geçtiğimiz aylarda Sturgeon, İskoçya’nın insanların yasal cinsiyetlerini değiştirmelerini kolaylaştıran bir yasa tasarısını kabul etmesinden sonra transseksüel politikası konusunda tartışmaya girdi.
Sunak’ın hükümeti, İngiltere’nin geri kalanındaki yasalar üzerinde etkileri olabileceği için tasarıyı engelleyeceğini söyledi.
Ancak, Sturgeon tecavüzden hüküm giymiş bir trans kadının başlangıçta sadece kadınlara özel bir hapishaneye yerleştirilmesinin ardından zor sorularla karşı karşıya kalırken, çekişme dikkatleri İskoç hapishanelerinde translara yönelik muameleye çevirdi.
İskoçya o zamandan beri trans mahkumların yönetimini gözden geçireceğini söyledi.
İskoç hükümeti, Sturgeon’un istifasıyla ilgili haberler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.