İngiltere, insan hakları grubunun muhalefetine rağmen iltica yasasıyla ilerliyor

QAvvap

New member


LONDRA: İngiliz hükümeti tartışmalı göç yasasını ileri sürdü parlamento Pazartesi günü, Avrupa’nın en büyük insan hakları örgütünün milletvekillerine yasayı engelleme çağrısı yapmasına rağmen.
Yasadışı Göç Yasa Tasarısı, Birleşik Krallık’a yetkisiz yollarla giren herkesin sığınma başvurularını yasaklayacak ve hükümeti onları gözaltına alıp ardından “kendi ülkelerine veya güvenli bir üçüncü ülkeye” sınır dışı etmeye zorlayacak. Birleşik Krallık’a geri dönmelerine asla izin verilmemeli
Avam Kamarası yasayla ilgili iki günlük tartışmanın ilkini gerçekleştirirken, 46 ülkeden oluşan Avrupa Konseyi, yasa tasarısının hükümlerinin “yerleşik ve temel insan hakları standartlarıyla açık ve doğrudan bir gerilim oluşturduğunu” söyledi.
Konseyin insan hakları komiseri Dunja Mijatović, İngiliz milletvekillerine yazdığı bir mektupta, “Parlamenterlerin Birleşik Krallık’ın uluslararası yükümlülükleriyle bağdaşmayan yasalar çıkarmaktan kaçınmaları esastır.” dedi.
Başbakan Rishi Sunak yasanın İngiltere’nin uluslararası yükümlülükleriyle çelişmediğini vurguladı.
“Bu, benzerlerini henüz görmediğimiz zor bir mevzuat parçası” dedi. “Etkili olması ve olması önemli. Uluslararası yükümlülüklerimize uymamız da önemli. Burası yasalara saygılı bir ülke ve hükümet.”
İngiltere, İtalya, Almanya veya Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinden daha az sığınmacı alıyor. Ancak dünyanın dört bir yanından binlerce göçmen, aile bağları, İngilizce dili veya iş bulma kolaylığı algısıyla İngiltere’ye ulaşma umuduyla her yıl kuzey Fransa’ya seyahat ediyor.
Yetkililer, otobüs veya kamyon istifleme gibi diğer yolları kısıtladığından, çoğu kişi botlarla ve diğer küçük teknelerle yolculuk yapmaya çalışıyor. 2021’de 28.000 ve 2020’de 8.500 olan 45.000’den fazla insan, 2022’de tekneyle İngiltere’ye geldi.
Hükümet, parlamento tarafından onaylandıktan sonra yeni yasanın göçmenleri caydıracağını ve çaresiz insanları dünyanın en işlek nakliye yollarından birinde tehlikeli yolculuklara gönderen kaçakçılık çetelerini engelleyeceğini söylüyor.
Ancak hayır kurumları ve mülteci grupları bunun etik olmadığını, uygulanamaz olduğunu ve muhtemelen yasa dışı olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler mülteci dairesi, yasanın “Mülteci Sözleşmesi’nin açık bir ihlali” olacağını ve “sığınma yasağı” anlamına geleceğini söyledi.
Hükümet, yasa koyucuların tasarıyı sertleştirmesi ve sulandırması yönünde birbiriyle yarışan çağrılarıyla karşı karşıya.
İktidardaki Muhafazakar Parti’nin sağ kanadındaki milletvekilleri, hükümetin daha da ileri giderek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin sınır dışı işlemlerini engellemesini engellemek için harekete geçmesini istiyor. Daha liberal Muhafazakarlar, hükümeti sığınmacıların İngiltere’ye ulaşması için yeni güvenli, yasal yollarla yasa tasarısına eşlik etmeye çağırıyor