Ilımlı Fransız sendika lideri, emeklilik krizinden olası bir çıkış yolunu işaret ediyor

QAvvap

New member


PARIS: Emeklilik yaşını yükseltme planları üzerinde hararetli bir anlaşmazlığı soğutmak için bir şansa sahip olmak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görmezden gelmeyi göze alamaz Lawrence Bergerılımlı sendika CFDT başkanı.
Perşembe günü sendikalar daha fazla protesto ve grev düzenlemeye devam ederken, Berger hükümetle görüşme olasılığının kapısını açtı, ancak önce bir jest yapması şartıyla.
Berger, Paris’in merkezinde yürüyüşe başlarken, “Başkan, yaralara tuz basmaktan kaçınmak için reformları askıya almalı” dedi.
Diğer sert sendika liderleri tarafından kuşatılan Berger, “Bu, başvurusunu geri çekmek veya geciktirmek anlamına geliyor, bu her anlama gelebilir,” dedi.
Emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64’e çıkaran ve aynı zamanda tam emekli maaşı almak için çalışılması gereken yıl sayısında planlanan artışı hızlandıran planlanan yeni yasaya karşı protestolar Ocak ayından bu yana mitinglerde büyük kalabalıklar topladı.
Geçen hafta Macron, milletvekillerinden kaçmak ve önlemi geçirmek için popüler olmayan anayasal yetkileri kullandı, bu da başka bir protesto turunu ateşledi.
Genellikle yumuşak huylu olan 54 yaşındaki Berger, Macron’un daha önceki çağrılarına kulak asmadığı için öfkeli. Emeklilik Sistemi daha adil ve aynı zamanda ekonomik olarak uygun.
Çarşamba günü ender bir televizyon röportajında Macron, zeminini koruyacağını ve yasanın yıl sonuna kadar yürürlüğe gireceğini söyledi. Ama aynı zamanda bir zeytin dalı teklif etti ve isterlerse en düşük ücretli sektörlerdeki ücretler gibi sendikalar için çok değerli olan daha geniş işçi sorunlarını tartışmaya istekli olduğunu söyledi.
Berger, “Bizim hakkımızda söylenenlerin aksine tartışmaya açığız. Ama bir jest olmalı.”
SOSYAL ADALET
Ancak, Harris Interactive sandık merkezinden Jean-Daniel Levy, büyük şehirlerdeki gece gösterileri nedeniyle tek başına görüşmelerin durumu pek yatıştıramayacağını söyledi.
Levy, “Laurent Berger’in arkasında toplumsal hareketteki herkes yok, birçok sendika dışı üye ve genç görüyoruz” dedi. “Çıkışın anahtarı, başkanın ne yapmaya karar vereceğine bağlıdır.”
610.000 üyesiyle CFDT, Fransa’nın en büyük sendikası olarak katı CGT’den sonra ikinci sırada yer alıyor ve özel sektöre hakim durumda.
Macron’un 2017’den 2022’ye kadar olan ilk döneminde Berger, cumhurbaşkanının ekonomik reform çabalarına başından beri karşı olmayan ve onu dinlemeye istekli birkaç sendika liderinden biriydi.
CFDT, diğer büyük sendikaların aksine, Macron’un 2019’da COVID-19 salgını nedeniyle sonunda çizilen emeklilik sistemini elden geçirmeye yönelik ilk girişimine karşı çıkmadı.
Berger’in CFDT’si, o sırada önerilen puana dayalı emeklilik sistemi daha adil ve işçiler için daha az şeffaf olduğundan, diğer sendikaların haftalarca süren grevlerine katılmayı reddetti.
CFDT’nin kamu sektörü kolu başkanı Mylene Jacquot, “Laurent’i harekete geçiren sosyal adalettir” dedi ve güçlü inançlarına rağmen, Berger’in başkalarını dinleme erdemine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Üst düzey CFDT yetkililerine göre Berger, herhangi bir partinin veya hükümetin çizgisini körü körüne takip etmemekle gurur duyan sendikanın bağımsız ruhunun somutlaşmış hali olarak görülüyor.
Ancak bu, onun üst düzey bakanlarla düzenli temasını sürdürmesini engellemez. Macron’un başbakanına yakın bir kaynak Elisabeth Borne, Berger ile düzenli olarak görüştüğünü söyledi.
Berger ilk olarak 2012’de CFDT’nin başına seçildi ve geçen Haziran ayında ezici bir çoğunlukla son dört yıllık dönem için seçildi. Görev süresinin sonuna kadar sendika lideri olarak kalmayı düşünmediğini söylerken, siyasete girme önerilerini reddediyor.
Reuters’e konuşan Berger, “Bu benim son savaşım değil, hayatım boyunca sendika aktivisti olacağım” dedi.