İklim krizi: Dokuz Dünya sınırından altısı aşıldı

PiKe

Member
İklim krizi
Dokuz Dünya sınırından altısı aşıldı





Dünyanın kötü durumunun bir belirtisi: İspanya’daki Viñuela rezervuarının kıyısındaki kuraklık nedeniyle toprak çatladı ve çatladı. Fotoğraf

© Felipe Passolas/dpa


Uluslararası bir araştırma ekibi, dünyanın durumunu çeşitli alanlara göre analiz ediyor. Sonuç, “Dünya durumu iyi olmayan bir hastadır”.





Dünya gezegeninin insan tarafından sömürülmesi her zamankinden daha büyük riskler yaratıyor. Bir araştırmaya göre, gezegensel sınır olarak adlandırılan dokuz sınırdan altısı, bazı durumlarda önemli ölçüde aşılmış durumda. Bunlar arasında, diğer şeylerin yanı sıra, küresel ısınma, yaşam alanlarının yok edilmesi ve çevrenin pestisitler, mikroplastikler ve nükleer atıklar gibi yeni tür maddelerle kirlenmesi yer alıyor.


Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü (PIK) direktörü ortak yazar Johan Rockström’ün enstitüden yaptığı açıklamada, “Dünya durumu iyi olmayan bir hasta” dedi. “Etkilerin geri dönüşü olmayan değişikliklere ve hasara yol açmasından önce, bu şekilde kritik sınırları ne kadar aşabileceğimizi bilmiyoruz.”


Kopenhag Üniversitesi’nden ilk yazar Katherine Richardson, gezegensel sınırı geçmenin önemli ölçüde artan riskler açısından kritik bir eşiğe işaret ettiğini açıklıyor: “Dünyayı bir insan vücudu olarak ve gezegensel sınırları da bir tür kan basıncı olarak hayal edebiliyoruz. 120/80, acil kalp krizi riski olduğu anlamına gelmiyor ancak riski artırıyor.”


Küresel ısınmada ve biyosferde önemli aşırılıklar


İnsanlığın faaliyet gösterebileceği güvenli bir alan tanımlaması amaçlanan gezegen sınırları ilk kez 2009 yılında belirlendi. Bunlar arasında tatlı su kullanımı, biyosferin işlevi, iklim ve iklim gibi dokuz alt alan yer alıyor. Atmosferin aerosol kirliliği. Artık Rockström ve Richardson liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi dokuz sistemin tamamının durumunu analiz etti.


Ekip, “Science Advances” dergisinde, küresel ısınma ve biyosferin bütünlüğü açısından güvenli aralığın önemli ölçüde aşıldığını yazıyor ve örneğin türlerin yok olmasına ve yaşam alanlarının yok olmasına dikkat çekiyor. PIK’ten ortak yazar Wolfgang Lucht, “İklim değişikliğinin yanı sıra biyosferin işlevselliği de gezegenimizin istikrarının ikinci direğidir” diyor. “Ve iklimde olduğu gibi, şu anda bu sütunun istikrarını bozuyoruz.”


Ayrıca çevreye yeni maddelerin girmesi, yani mikroplastikler, pestisitler veya nükleer atıklar gibi insan yapımı kimyasal bileşiklerin girmesi alanında da sınır aşılmıştır. Tatlı su tüketimi söz konusu olduğunda durum o kadar da kritik değil ancak burada da gezegensel sınırların aşıldığı söyleniyor.


Okyanus asitlenmesi hala yeşil renkte


Atmosferdeki küresel parçacık kirliliği, Güney Asya gibi bazı bölgelerde bu sınır düzenli olarak aşılsa bile şu anda hala güvenli aralıktadır. Araştırmacıların tanımına göre, okyanus asitlenmesi, üst atmosferdeki ozon tabakasının incelmesi gibi, sadece yeşil bölgededir.


Ekip tam da bu gelişmeden yola çıkarak diğer sorunların da düzeleceğini umuyor: 1990’larda ozon tabakasının incelmesi gezegenin sınırını aştı. Richardson, “Ancak Montreal Protokolü aracılığıyla gerçekleştirilen küresel girişimler sayesinde bu sınır artık aşılmıyor” diye vurguluyor.


Araştırma ekibi, gezegensel sınırları yeniden değerlendirmek için mevcut çalışmaları kullandı ve aynı zamanda Dünya sistemi ve biyosfer modellerini kullanarak geleceğe yönelik birkaç yüz yıl boyunca Dünya’nın gelişimini simüle etti. Karşılaştırma için temel olarak son Buzul Çağı ile Sanayi Devrimi’nin başlangıcı arasındaki dönemi kullandılar.


1,5 derece hedefi artık gerçekçi değil


Ekip, küresel ısınma ve yeniden ağaçlandırma örneğini kullanarak, eğer bir sınır aşılmışsa, durumu iyileştirmenin hâlâ yolları olduğunu vurguluyor. İnsanlık atmosferin CO2 içeriğini milyonda 450 parça (milyonda parça, ppm) ile (şu anda 417 parça) sınırlamayı başarabilir mi ve ayrıca kuzey ve tropikal orman örtüsünü orijinal orman örtüsünün yüzde 60’ından az olmayacak şekilde sınırlandırabilir mi? ısınma önemli ölçüde yavaşlatılabilir: “Simülasyon, 2100 yılına kadar ülkede ortalama sıcaklığın 1,4 derece artacağını gösteriyor” diyor.


Ancak birçok iklim araştırmacısı, küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefine ulaşmanın artık gerçekçi olmadığına inanıyor.


dpa

#Konular