İklim değişikliği: Terk edilmiş petrol kuleleri küresel ısınmayı nasıl körüklüyor?

PiKe

Member
Yeni çalışma
Terk edilmiş petrol ve gaz sahaları küresel ısınmayı nasıl körüklüyor?





Meksika Körfezi’ndeki Perdido petrol platformu

© Jon Fahey/AP/DPA

Christina Leitner



Metan, tarım ve enerji endüstrisinin bir ürünüdür. Her şeyden önce, hizmet dışı bırakılan petrol kuleleri iklimi ve çevreyi tehlikeye atıyor – çünkü enerji şirketleri bunlarla ilgilenmiyor.





Karbondioksitten sonra metan, küresel ısınmanın ana itici gücüdür. Başlıca nedeni tarımdır. Ancak endüstride metan da salınır – önemli ölçüde daha az olsa da. ABD’den araştırmacı Mark Agerton liderliğindeki bir ekip, bu emisyonların üçte birinin enerji endüstrisinden geldiğini ve şirketlerin güvenlik düzenlemelerine uyması durumunda önlenebileceğini gösteriyor.


Sadece Meksika Körfezi’nde ve komşu ABD kıyılarında yaklaşık 14.000 terk edilmiş petrol ve gaz kuyusu var. ABD’de şirketlerin delikleri beton tapalarla tıkaması ve metan gibi kirletici maddelerin kaçmasını önlemesi için iki yılı var. Sürece “tak ve bırak” (P&A) denir. Ancak California Üniversitesi’nden ABD araştırma ekibinin öğrendiğine göre, aktif olmayan sondaj delikleri yeterince güvenli değil.



Nedeni: Enerji şirketleri genellikle tükenen enerji kaynaklarının sadece geçici olarak kapatıldığını iddia eder. Bu, yaklaşan yenileme ve güvenlik maliyetlerini geleceğe kaydırır. Şirketler genellikle artık mevcut değildir. Azalan gelir, özellikle küçük şirketlerin artık sızdırmazlık maliyetlerini karşılayamayacağı anlamına gelir. Çalışma yazarları, “İflas, şirketlerin yasal düzenlemelere uymaktan kaçınmasının potansiyel bir yolunu temsil ediyor” diye eleştiriyor.


Metan CO2’den çok daha zararlı




Araştırmaya göre sadece Meksika Körfezi’ndeki 14 bin terk edilmiş kuyunun rehabilitasyonu yaklaşık 30 milyar dolara (27 milyar avrodan fazla) mal olacak. Deniz yüzeyinin altındaki enerji kaynağı ne kadar derinse, maliyetler o kadar yüksek olur. Çünkü artan basınçla birlikte, sondaj deliklerini emniyete almak için daha pahalı malzemeler kullanılmalıdır. Bu nedenle araştırmacılar, “tıkanmayan kuyuların yetim kalacağından ve vergi ödeyen halk için artan bir çevresel risk oluşturacağından” korkuyorlar. Araştırma için araştırmacılar, İçişleri Bakanlığı’nın bir ajansı olan Güvenlik ve Çevresel Uygulama Bürosu ile Louisiana, Teksas, Mississippi ve Alabama eyaletlerinden enerji kurumlarının verilerini bir araya getirdi.


Çalışmalar, yıllar önce terk edilmiş kuyulardan atmosfere büyük miktarlarda metanın kaçtığını ve tahmin edilenden çok daha fazlasını göstermişti. Enerji endüstrisinden alınan bilgilere göre, petrol platformlarında eşlik eden gazlar yakıldığında, burada bulunan metan tamamen yanıyor. Ancak bir araştırmaya göre bu oran sadece yüzde 91. Hesaplamalara göre, metan emisyonları önceden tahmin edilenden beş kat daha fazladır.


Gaz, atmosferde yalnızca çok küçük miktarlarda bulunmasına rağmen, antropojenik sera gazlarının yüzde üçünü oluşturur. Max Planck Enstitüsü’nden bilim adamları, atmosferdeki iklime zarar veren gazın yoğunluğunun son 150 yılda üç kat arttığını hesapladılar. Metan, karbondioksitten çok daha etkili bir sera gazı ve bir araştırmaya göre, daha önce 1,1 santigrat derece olan sıcaklık artışının 0,5 derecesinden sorumlu.


Kulelerin çoğu Shell, Exxon ve Co.’ya aittir.




Agerton ve ekibi yaptıkları çalışmada, enerji şirketlerinin önce kıyıya yakın yerlerdeki sondaj deliklerini kapatmalarını savunuyor. Diğer şeylerin yanı sıra, daha düşük maliyetler bunun için konuşur. Çalışmanın yazarları kuyuların gelecekte kapanacağından eminler, çünkü Meksika Körfezi’ndeki 14.000 enerji kuyusunun yüzde 88’i Shell, Exxon Mobile, Eno veya Total gibi enerji şirketlerine ait. iflas.


Metan ayrıca Avrupa’daki açık deniz platformlarından da yayılıyor. BUND’a göre, her yıl 115.000 ton iklime zarar veren gaz salınıyor. Bu, CO2’nin üç katından fazladır. Kuzey Denizi’nde 400’den fazla petrol platformu var. Bunlardan biri Schleswig-Holstein Wattenmeer’de. Almanya’nın en büyük petrol sahasındaki Mittelplate adasından yılda yaklaşık iki milyon ton petrol çıkarılıyor.


kaynaklar: “Doğa Enerjisi”, “Bilim Medya Merkezi”, Max Planck Topluluğu, “Bilim”, BUND

#Konular