Hindistan, Ukrayna ihtilafının diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesini istiyor: Başbakan Modi

QAvvap

New member


YENİ DELHİ: Hindistan Başbakanı Narendra Modi Cumartesi günü konuk Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı kapsamlı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Ukrayna’daki ihtilafı diplomasi ve diyalog yoluyla çözmekte ısrar ettiğini ve herhangi bir barış sürecine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.
İki lider arasındaki görüşmeler, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna’daki ihtilaf da dahil olmak üzere önemli bölgesel ve küresel konuları kapsıyordu.
Scholz, basına yaptığı açıklamada, dünyanın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığından muzdarip olduğunu belirterek, kimsenin güç kullanarak sınırları değiştiremeyeceğini iddia etti.
Ukrayna’daki savaşın büyük kayıplara ve yıkıma yol açtığını söyleyen yetkili, “bu bir felaket” dedi.
Almanya Başbakanı’nın Hindistan ziyareti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yıldönümünden bir gün sonra geldi.
Scholz, “Asya, Afrika ve Amerika’daki ülkelerin korkunç saldırı savaşından güçlü ve olumsuz etkilenmemesini sağlamalıyız” dedi.
Modi yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Ukrayna’daki ihtilafın başlangıcından bu yana ihtilafın diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesine önem verdiğini söyledi.
Modi, “Hindistan herhangi bir barış sürecine katkıda bulunmaya hazır” dedi.
Başbakan, COVID-19 salgınının ve Ukrayna’daki çatışmanın etkisinin tüm dünyada hissedildiğini ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin acı çektiğini söyledi.
Hindistan ve Almanya’nın terörizm ve ayrılıkçılığa karşı mücadelede aktif olarak işbirliği yaptığını ve her iki ülkenin de sınır ötesi terörizmi sona erdirmek için somut adımlar atılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Modi, “Küresel gerçekleri daha iyi yansıtmak için çok taraflı kurumlar reformunun gerekli olduğu konusundaki fikir birliğini de yineledik” dedi.
Başbakan konuşmasında, güvenlik ve savunma işbirliğinin Hindistan ile Almanya arasındaki stratejik ortaklığın önemli bir ayağı haline gelebileceğini de söyledi.
“Tüm önemli ikili, bölgesel ve küresel meseleleri kapsamlı bir şekilde tartıştık” dedi.
Modi, Almanya’nın Avrupa’nın en büyük ticaret ortağı olmasının yanı sıra Hindistan’da da önemli bir yatırım kaynağı olduğunu söyledi.
Modi, en büyük iki demokratik ekonomi arasındaki artan işbirliğinin yalnızca Hindistan ve Almanya halkına fayda sağlamadığını, aynı zamanda günümüzün stresli dünyasında olumlu bir mesaj da gönderdiğini söyledi.
Hindistan ve Almanya’nın üçlü kalkınma işbirliği kapsamında üçüncü ülkelerin kalkınması için karşılıklı bağları güçlendirdiklerini de kaydetti.