Hayvanlar: Zincirlenmiş bir yaşam: Tayland’da hindistancevizi toplayan maymunlar

PiKe

Member
Maymunları hindistancevizi toplayıcı olarak kullanmak Tayland’da bir gelenektir. Zeki hayvanlar, görev için sıkı bir şekilde delinirler ve sürekli zincirlenirler. Ko Samui hakkında ipuçları aramak.





Nong bir saattir daireler çizerek koşuyor. Sadece üç metre uzunluğunda bir zincir, sıkı metal tasmasına takılır ve diğer ucunda bir bambu direğe asılır. Güçlü makak onları tekrar tekrar ele alır. Yüz ifadesi, o şeyden ne kadar nefret ettiğini ortaya koyuyor.


Maymun dört yaşında. Hindistan cevizi çiftçisi Lek ve ailesiyle iki buçuk kez yaşıyor. Nong’un görevi: sabahın erken saatlerinde, Tayland’ın rüya adası Ko Samui’deki tropik sıcak hala katlanılabilirken, uzun palmiye ağaçlarından hindistancevizi toplamak. Bunun için kısa bir süreliğine daha uzun bir zincire gelir.


Lek, “Ağaçlar biz insanlar için çok yüksek, oraya kendi başımıza tırmanmak çok tehlikeli olur,” diyor. “Bu yüzden Tayland’da bunu yapmak için geleneksel olarak maymunları kullanırız.” Nesillerdir bu böyle. Diğerleri gibi Lek de makağını anakaradaki Surat Thani’deki maymun okulundan aldı. Orada, primatlar zincirde yaşam için delinir, ip kopana ve yere düşene kadar meyveyi nasıl bükeceklerini öğrenirler.


47 yaşındaki “Ama maymunumu kendim eğittim” diye vurguluyor. Nasıl yaptığını söylemiyor. Ancak Nong, her zaman yüksek bir tıslama ile yanıt verir ve Lek ona yaklaştığında keskin dişlerini gösterir. Çiftçi, makağı tekrar sessizleşene kadar emredici bir tonda havlar. Nong’un zihnine zorla hindistancevizi topladığı belliydi: “O kadar agresif olmamayı öğrenmesi için bazen ona hala vurmam gerekiyor.”


tartışmalı kullanım


Tayland, dünyanın en büyük hindistan cevizi sütü üreticilerinden biridir. Ancak bu önemli sanayi dalında maymunların kullanılması giderek daha fazla tartışmaya neden oluyor. Özellikle, hayvanları koruma kuruluşu PETA (Hayvanlara Etik Muamele için İnsanlar) tarafından yapılan çeşitli araştırmalar bir sansasyon yarattı – o kadar ki, dünyanın dört bir yanındaki süpermarket zincirleri Tayland hindistancevizi sütünü raflardan yasakladı bile.


Birkaç hafta önce, Alman teslimat hizmeti HelloFresh, pişirme kutularında artık Tayland’dan hindistancevizi sütü sunmayacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Tedarik zincirinde hiçbir şekilde hayvan istismarına müsamaha göstermiyoruz” denildi.


2020 gibi erken bir tarihte, Bangkok hükümeti, hindistancevizi ürünlerine, maymunların yardımı olmadan yapılıp yapılmadıklarını görmek için bir kod sağlamak istediğini duyurdu. Bununla birlikte, Peta’ya göre, sayısız çiftçi ve komisyoncu dahil olduğu için, üretim zincirini toplanan hindistan cevizine kadar izlemek neredeyse imkansız. Peta Asia’nın uluslararası kampanyalardan sorumlu başkan yardımcısı Jason Baker, “Çok zekice gizlenmiş,” diyor.


“Zihinsel Zulüm”


Son Peta raporu geçen yıla aitti. Baker, “Kötü haber şu ki, maymunlar için yapılan tüm kampanyalara rağmen hiçbir şey değişmedi” diyor. Endonezya ve Filipinler’de kullanılan alternatifler var, örneğin: “Tayland’da, o kadar uzun olmayan hindistancevizi türleri yetiştirmeniz veya daha sık yeni ağaçlar dikmeniz gerekir.” Peta, örneğin Brezilya veya Kolombiya’nın traktöre monte hidrolik asansörler, kablo sistemleri veya merdivenlerle ödüllerini toplayacağını söyledi.


Baker, maymunlara yapılanın “zihinsel zulüm” olduğuna inanıyor. Çoğu bebekken annelerinden ayrılıyor ve ardından ömür boyu zincire vuruluyor. “Doğal olarak kendilerine gelen her şeyden mahrumlar. Yapabilecekleri tek şey daireler çizerek koşmak.” En kötüsü, herhangi bir zihinsel uyarı olmaksızın can sıkıntısıdır: “Onlar, insanlarla pek çok ortak noktaları olan, çok sosyal ve son derece zeki varlıklardır.”


Buna ek olarak, esas olarak endüstride kullanılan maymunlar – güney domuz maymunu (Macaca nemestrina) ve kuzey domuz maymunu (Macaca leonina) – Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından “Tehlikede” veya “Tehlikede” olarak sınıflandırılır. Thai PBC World geçen yıl “Ancak maymunlar yasal olarak Tayland’da kayıtlı evcil hayvan olarak tutulabilir” dedi.


Ancak çiftçiler, hindistancevizi toplayıcılarını hiç evcil hayvan olarak görmezler. “Köpekler evcil, maymunlar vahşi hayvanlardır” derler. Bu yüzden zincirlenmeleri gerekiyordu: yoksa kaçarlardı. Zincirler çok kısa çünkü maymunlar saldırabilir.


Çok azının ehliyeti var. Altı maymunu besleyen Pon, “Yerel kültürümüzde sabit kurallar ve neredeyse hiç kontrol yoktur” diyor. Aralarında bebek Khaopod ve emekli bir hindistancevizi toplayıcısı olan 30 yaşındaki Ker de var. Hala mülkün arka kısmında zincire asılı duruyor. Pon, “Ondan asla vazgeçmem, tüm maymunlarımı seviyorum” diyor. Ne de olsa şunu biliyor: “Daireler çizerek koşmaya başlarlarsa veya tekrarlayan hareketler gösterirlerse, o zaman sıkılırlar. O zaman onlarla bir şeyler oynarım.”


“Hindistan cevizi toplamak onun işi”


Sektörde tam olarak kaç makak çalıştığı belli değil. Peta, sayının en az 1.000 olduğunu tahmin ediyor. Ve gerçekten de, Ko Samui’nin güneyindeki kırsal alanlardan geçerken, yaklaşık 20 metre yüksekliğinde hindistancevizi avuçlarının bulunduğu tarlalar dolup taşıyor. Yol boyunca hindistancevizi kabuklarının biriktiği her yerde, bir maymun uzakta değildir.


Efendisi Dam’ın kamyonuna tasmayla bağlanan Nin gibi. Tekrar tekrar kuşların ve kelebeklerin uçtuğu gökyüzüne bakar. Zincirsiz, özgürce. Dam hayvan için üzülüyor mu? “Hindistan cevizi toplamak onun işi,” diyor huysuzca.


Ancak işler değişiyor: Peta Almanya’dan Tobias Schalyo, medyanın ilgisinin Almanya, Avusturya ve İsviçre de dahil olmak üzere birçok perakendecinin ürünlerini daha hayvan dostu hale getirmesine neden olduğunu söylüyor. “Örneğin Lidl, Aldi, Rewe ve Edeka, hayvan refahı yönergelerini genişletti (…) ve Tayland ürünlerini ve ham madde tedarikçilerini kapsamlarından büyük ölçüde kaldırdı.”


Yine de eski geleneklerden kurtulmak zordur. Özellikle, kırsal nüfusun büyük bir bölümünün her gün geçim mücadelesi verdiği dünyanın bölgelerinde, hayvan refahı çoğu zaman birinci öncelik değildir. Maymunların nihayet hindistancevizi toplayıcıları olarak günlerini geçirmeleri için daha gidilecek çok yol var. Nong her gün daireler çizdiği sürece.


dpa