Güçlü deprem Türkiye ve Suriye’yi sallayarak 600’den fazla kişiyi öldürdü

QAvvap

New member


ANKARA, Türkiye: Pazartesi sabahı Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeyini sallayan 7,8 büyüklüğündeki güçlü bir deprem yüzlerce binanın çökmesine ve 600’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Yüzlercesi hâlâ enkaz altında kalacaktı ve kurtarıcılar bölgedeki kasaba ve köylerdeki enkaz yığınlarını incelerken ölü sayısının artması bekleniyordu.
Sınırın her iki tarafında, şafak öncesi depremden irkilen sakinler, soğuk, yağmurlu ve karlı bir kış gecesinde binalar dümdüz olurken ve güçlü artçı sarsıntılar devam ederken dışarı fırladı.
Kurtarma görevlileri ve birçok şehirde yaşayanlar, metal yığınları ve devasa beton yığınları arasında hayatta kalanları aradılar.
Türkiye’nin Adana kentinde bir sakin, evinin yakınındaki üç binanın çöktüğünü söyledi. Mahalle sakini gazetecilik öğrencisi Muhammet Fatih Yavus, “Artık gücüm kalmadı” dedi. Daha doğuda, Diyarbakır’da vinçler ve kurtarma ekipleri, bir zamanlar apartman olan yassı beton zeminli bir dağdan insanları sedyelerle çıkardı.
Kahire kadar uzakta hissedilen deprem, Türkiye’nin bir eyalet başkenti olan Gaziantep’in kuzeyinde meydana geldi.
Suriye’de on yıldan fazla bir süredir devam eden iç savaşla sınırın her iki tarafında şekillenen bir bölgeyi vurdu. Suriye tarafında, etkilenen bölge, hükümetin kontrolündeki bölge ile Rusya destekli hükümet güçleri tarafından çevrili ülkenin son muhalif yerleşim bölgesi arasında bölünmüş durumda. Bu arada Türkiye, bu çatışmadan kaçan milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Suriye’nin muhalefet kontrolündeki bölgeleri, çatışmalar nedeniyle ülkenin diğer bölgelerinden yerinden edilmiş yaklaşık 4 milyon insanla dolu. Birçoğu daha önceki bombalamalarla yıkılmış binalarda yaşıyor. Muhalefetin Beyaz Miğferler adlı acil durum örgütü yaptığı açıklamada, yüzlerce ailenin enkaz altında mahsur kaldığını söyledi. Kurtarma ekipleri, aşırı yüklü sağlık tesislerinin ve hastanelerin hızla yaralılarla dolduğunu söyledi.
Atmeh şehrinden bir doktor olan Muheeb Qaddour, “Ölü sayısının yüzlerce olduğundan korkuyoruz” dedi.
Türkiye büyük fay hatlarının üzerinde yer alıyor ve düzenli olarak depremlerle sarsılıyor. 1999’da Türkiye’nin kuzeybatısını vuran güçlü depremlerde yaklaşık 18.000 kişi öldü. ABD Jeoloji Araştırması Pazartesi günkü depremi 7.8 olarak ölçtü. Türk makamları, birkaç saat sonra gün ışığında en az 20 artçı sarsıntının ardından 6.6 büyüklüğünde olduğunu söyledi.
Binalar, Suriye’nin Halep ve Hama kentlerinden 330 kilometreden (200 mil) daha kuzeydoğudaki Türkiye’nin Diyarbakır kentine uzanan geniş bir alanda çöktü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde yaklaşık 900 binanın yıkıldığını söyledi. Akdeniz kıyı kasabası İskenderun’da bir hastanenin çöktüğünü ancak can kaybının hemen bilinmediğini söyledi.
Oktay, gazetecilere verdiği demeçte, “Maalesef aynı zamanda aşırı şiddetli hava koşullarıyla da mücadele ediyoruz.” Yetkili, afetin vurduğu bölgelere yaklaşık 2 bin 800 arama kurtarma ekibinin konuşlandırıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Umarız bu felaketi en kısa sürede ve en az hasarla atlatırız.
Tayvan’dan Rusya ve Almanya’ya kadar ülkeler tıbbi malzeme, arama ekipleri veya para yardımı gönderme sözü verdi.
Türkiye’de depremzedeleri terk etmeye çalışan insanlar trafik sıkışıklığına neden olarak, depremzedelere ulaşmaya çalışan acil durum ekiplerinin çalışmalarını engelledi. Yetkililer, vatandaşları yola çıkmamaları konusunda uyardı. Bölgedeki camiler, dondurucu soğuklarda hasarlı evlerine dönemeyen insanlar için sığınak olarak açıldı.
Deprem, Gaziantep’in en ünlü simgesi olan, şehrin merkezindeki bir tepenin üzerindeki tarihi kaleye ciddi şekilde zarar verdi. Şehirden görüntülere göre, kale duvarlarının ve gözetleme kulelerinin bir kısmı yerle bir edildi ve diğer kısımlar ağır hasar gördü.
Diyarbakır’da yüzlerce kurtarma görevlisi ve sivil, kazıcılar aşağıdaki molozları kazarken mahsur kalanları ararken kırık beton parçalarını, ev eşyalarını ve diğer molozları atarak bir enkaz yığınının üzerinde sıralar oluşturdu. Hayatta kalanlar sedyelere bağlandı ve dikkatlice bir ambulansla nakledilecekleri sokağa götürüldü.


1/20

Türkiye ve Suriye’de şiddetli deprem

Alt yazıları göster



Deprem Suriye ve Türkiye’yi vurdu




Türkiye’de meydana gelen ve Suriye, Lübnan ve İsrail’de hissedilen ölümcül deprem, Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en şiddetli deprem oldu.




Devlet medyası ve bir tıbbi kaynak, merkez üssü komşu Türkiye’de olan 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından binaların çöktüğünü söyledi.




Kurtarma ekipleri, sağanak kış yağmurunda yıkılan binaların enkazı altında hayatta kalanları aramak için koştu.




Suriye’nin kuzeyindeki AFP muhabirleri, Türkiye’nin Gaziantep kenti yakınlarında gün ağarmadan önce meydana gelen depremin ardından korkmuş sakinlerin evlerinden kaçtığını söyledi.




BBC’nin haberine göre ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin Türkiye’nin Gaziantep kenti yakınlarında 17.9 km derinlikte sabah 4.17’de meydana geldiğini bildirdi.




İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis’ten oluşan 10 ilin vurulduğunu söyledi.
>




Suriye Arap Haber Ajansı’na göre Halep, Hama, Tartus ve Lazkiye bölgelerinde ölümler bildirildi.




Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmad Damiriyeh ajansın aktardığına göre, etkilenen bölgelerde acil durum planlarının uygulandığını ve özel hastanelere tüm yaralıları alma emri verildiğini söyledi.




Imperial College London’da sismoloji araştırma görevlisi Stephen Hicks Twitter’da, depremin Aralık 1939’da Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaklaşık 30.000 kişiyi öldüren depreme benzer büyüklükte olduğunu yazdı.
< br />




Ulaştırma, Bayındırlık ve Su Yönetimi Bakanlığı daha önce, demiryolu ağının köprüleri ve raylarında bir inceleme yapılıncaya kadar tüm demiryollarındaki tren trafiğinin önlem olarak durdurulacağını duyurmuştu.



İki komşu ülkedeki yetkililer, birçok bina çöktüğü ve büyük moloz altında hayatta kalanları aramak için kurtarma ekipleri konuşlandırıldığı için ölü sayısının artmasından korkuyor.

< /p>



Xinhua haber ajansı Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) aktardığına göre, ilk depremi saat 04.26’da Richter ölçeğine göre 6.4 büyüklüğünde bir deprem daha izledi.
>




Beyaz Miğferler olarak bilinen güç bir Twitter gönderisinde, “Henüz resmi rakamlar yok… ancak düzinelerce kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı, çoğu moloz altında kaldı” dedi.




Etkilenen bölgelerdeki pek çok bina, Suriye’de yaklaşık 12 yıldır devam eden iç savaş sırasında zaten hasar görmüştü.




Bir sismik aktivite yatağı olan Türkiye, Avrasya’ya kuzeydoğuya sürtünen iki ana fay hattını sınırlayan Anadolu Levhası üzerinde yer almaktadır.




İsrail Pazartesi günü büyük bir depremin ardından Türkiye’ye yardıma hazır olduğunu söyledi.




Savaşın parçaladığı Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, yardım teklif etmek için Türkiye’ye bir destek mektubu gönderdi.




Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türk yetkililere ABD’nin deprem kurtarma çabalarına yardım etmeye hazır olduğunu söylediğini söyledi.




Türkiye’yi vuran büyük depremden duyduğu endişeyi ve şoku dile getiren Başbakan Narendra Modi, “Türkiye’deki depremin kurbanları arasında Hindistan’ın 140 crore insanı var” dedi.




Suriye’nin kuzeybatısındaki deprem, Rusya ve hükümetin sık sık hava saldırılarıyla yıllardır kuşatma altında olan İdlib vilayetinin çevresindeki muhaliflerin kontrolündeki yerleşim bölgesinde felaketi yeniden alevlendirdi. Bölge, gıdadan tıbbi malzemeye kadar her şey için yakın Türkiye’den gelen bir yardım akışına bağlı.
Suriye muhalefetinin sivil savunması, buradaki durumu “felaket” olarak nitelendirerek, tüm binaların çöktüğünü ve insanların enkaz altında kaldığını ekledi.
Türkiye sınırına yakın dağlarda, isyancıların kontrolündeki küçük Azmarin kasabasında, battaniyelere sarılı çok sayıda ölü çocuğun cesetleri bir hastaneye götürüldü.
USGS, depremin Gaziantep’ten yaklaşık 33 kilometre (20 mil) uzakta olduğunu söyledi. Derinliği 18 kilometre (11 mil) idi.
Türkiye’nin cumhurbaşkanı yardımcısına göre, Türkiye’nin 10 ilinde en az 284 kişi öldü ve 2.000’den fazla kişi yaralandı. Devlet medyasına göre, Suriye’de hükümet kontrolündeki bölgelerde ölü sayısı 239’a yükseldi ve yaklaşık 600 kişi yaralandı. Beyaz Miğferler’e göre isyancıların elindeki bölgelerde en az 147 kişi öldürüldü, ancak başka bir grup, sağlık örgütü SAMS sayıyı 106 olarak verdi; ikisi de yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi.
Şam’da binalar sallandı ve birçok kişi korku içinde sokaklara döküldü. Deprem Lübnanlıları yataklarından sarstı ve binaları yaklaşık 40 saniye salladı. Pek çok Beyrut sakini, şehrin büyük bir kısmını yok eden 2020 liman patlamasının anılarıyla terörize edilerek evlerini terk etti ve arabalarıyla sokaklara döküldü veya binalardan uzaklaştı.
Türkiye’nin Hatay ilinden milletvekili Hüseyin Yayman, çok sayıda akrabasının yıkılan evlerinin enkazı altında kaldığını söyledi.
Telefonda HaberTürk televizyonuna konuşan Çavuş, “Kapana kısılmış olan çok sayıda insan daha var” dedi. “Birçok bina hasar gördü. İnsanlar sokakta. Yağmur yağıyor, kış.”