Gelişme: Akıllı telefon: Sağlık sigortası şirketi çocuklarda konuşma bozuklukları konusunda uyardı

PiKe

Member
Gelişim
Akıllı telefon: Sağlık sigortası şirketi çocuklarda konuşma bozuklukları konusunda uyardı





Konuşmaktan çok mesajlaşmak mı? Bir sağlık sigortası şirketi çocuklarda konuşma bozuklukları konusunda uyarıyor. Fotoğraf

© Roland Weihrauch/dpa


Çocuklarda dil bozuklukları artıyor: Fare yerine Waus ve Teddy yerine Eddy tipik hatalardır. Bir sağlık sigortası şirketi akıllı telefon çağındaki endişe verici gelişmelere dikkat çekiyor.





Eksik kelimeler, yanlış cümle sırası, sohbetten alınan zevkin azalması: Çocuklarda dil gelişimi bozuklukları artıyor. Hannover’deki KKH Kaufmännische Krankenkasse, sigortalılarından alınan verilere dayanarak, engelli gençlerin sayısının son yıllarda önemli ölçüde arttığını söyledi. KKH verilerine göre, 2012 yılında ülke çapında her 18 çocuktan birine konuşma ve dil bozukluğu tanısı konurken, 2022’de bu durum neredeyse 12 çocuktan birini etkiledi. Pandemi de bunda büyük rol oynadı, çünkü birçok ergenin dil gelişimi yavaşladı. Kapalı kreşler ve okullar nedeniyle durmuştu.


“Ev rengarenk”, Teddy yerine Eddy; birçok çocuk sözcükleri bulmakta zorlanıyor. Buna seslerin çıkarılması veya değiştirilmesi, yanlış cümle yapısı, yaşa uygun olmayan kelime dağarcığı, kekemelik, peltek konuşma ve hatta susma da dahildir. Giderek daha fazla çocuk konuşma terapisi alıyor. Etkilenen 6 ila 18 yaş arasındaki KKH sigortalılarının oranı 2012’den 2022’ye yaklaşık yüzde 59 arttı. Ülke çapında 6 ila 18 yaş arasındakilerin neredeyse yüzde dokuzu etkileniyor; yani neredeyse on erkek çocuktan biri ve yaklaşık 15 kız çocuğundan biri. On yıllık bir karşılaştırmada artış oranı neredeyse yüzde 144 ile 15 ila 18 yaş arasındakiler arasında en yüksek seviyededir (kızlar artı yüzde 160, erkekler artı yüzde 135).


KKH’nin tıp yeterlilik ekibinden Vijitha Sanjivkumar, “Dil ve konuşma, bir çocuğun gelişiminin temel taşlarıdır” diyor. “Dil yeterliliği, ihtiyaçları, düşünceleri ve duyguları iletmenin, dünyayı açmanın, onu anlamanın ve onu sosyal olarak şekillendirmeye yardımcı olmanın anahtarlarından biridir.” Eksikliklerin tetikleyicileri arasında tespit edilemeyen işitme bozuklukları, genetik yatkınlık ve hatalı biçimlendirilmiş çene gibi anatomik nedenlerin yanı sıra ailedeki sorunlar veya kader felçleri yer alıyordu.


Başka bir neden: Sanjivkumar, “Birçok ailede, yemek zamanlarında bile yavrularla çok az iletişim vardır” diye vurguluyor. Bunun nedeni genellikle akıllı telefonların, bilgisayarların ve diğer dijital ortamların yoğun kullanımıdır. Ebeveynlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Yaşlarına bağlı olarak, hikayeleri yüksek sesle okuyun, el kuklaları veya rol yapma oyunları kullanarak konuşmayı teşvik edin, birlikte şarkı söyleyin, medya tüketiminde çocuğunuza eşlik edin ve paylaşılan deneyimler, düşünceler ve duygular hakkında konuşun.” Ayrıca, insanlar farklı gelişim hızlarına sahip olsa ve her anormallik derin bir bozukluğu gizlemese bile ebeveynler erken bir aşamada çocuk doktorlarından tavsiye almalıdır.


dpa

#Konular