Gayrimenkulleri iklim koruması için donatmak: Ev sahiplerini neler bekliyor?

PiKe

Member
sorular ve cevaplar
İklim koruması için gayrimenkul hazırlıyor musunuz? Bunun sahipler için anlamı nedir?





Bir çatı ustası tek aileli bir evin çatısında çalışıyor

© Jan Woitas / DPA


AB, iklim açısından nötr olmayı istiyor ve bunun için ev sahiplerinin yardımına güveniyor. Yeni düzenlemelerin Almanya'da yürürlüğe girip girmeyeceği ve nasıl uygulanacağı trafik ışıkları hükümetine bağlı. Şimdi bilmeniz gerekenler.





AB'nin iklim hedeflerini karşılayabilmesi için konut binalarının enerji tüketiminin 2030 yılına kadar ortalama yüzde 16, 2035 yılına kadar ise yüzde 20 ila 22 oranında azalması gerekiyor. Konut dışı binalar için yönetmeliklerin en az yüzde 16 oranında enerji tüketimi gerektirmesi gerekiyor. enerji verimli binaların 2030'a kadar ve yüzde 26'sının 2033'e kadar yenilenmesi gerekiyor. Parlamento ve AB ülkelerinden müzakerecilerin de dahil olduğu yeni yasanın öngördüğü şey bu. Aralık ayında üzerinde anlaşmaya varıldı. Eyaletlerin de projeyi onaylaması gerekiyor ancak çoğu durumda bu bir formalitedir. Bir bakışta içerik:


Evimi yenilemek zorunda kalacak mıyım?




AB baş müzakerecisi Ciarán Cuffe'ye göre, temelde bireysel binalara yönelik herhangi bir yükümlülük bulunmuyor. Gereksinimlerin ev sahipleri ve ekonomi üzerindeki etkisi öncelikle Almanya'nın bunları nasıl uyguladığına bağlıdır. Alman İnşaat Endüstrisi Federal Birliği, federal hükümetin büyük bir zorlukla karşı karşıya kalacağını duyurdu. Bu nedenle hangi binaların ne zaman yenilenmesi gerektiği tam olarak açıklığa kavuşturulmalıdır. İnşaat firmalarının kapasitelerini uzun vadede planlayabilmeleri açısından bu önemlidir.



Konut binalarındaki enerji tüketiminin 2030 yılına kadar yüzde 16, 2035 yılına kadar ise en az yüzde 20 oranında azaltılması gerekliliği kapsayıcı bir hedeftir. Başka bir deyişle: Halihazırda iyi yalıtılmış olan binalar daha da iyi bir standarda yükseltilse bile bu, hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır. Ancak tasarrufun büyük bir kısmının, en kötü enerji verimliliğine sahip binaların yenilenmesiyle elde edilmesi gerekiyor. Federal İnşaat Bakanı Klara Geywitz (SPD), yönergenin uygulanmasına okul ve hastanelerden başlanması gerektiğini savunduğunu açıkladı. Ekonomi Bakanlığı uygulama ihtiyacının inceleneceğini söyledi. Federal hükümet, konut binalarının yenilenmesi konusunda herhangi bir bireysel yükümlülüğün bulunmadığını savundu.


Yeni yasa nedeniyle evim değer kaybeder mi?




Bu aynı zamanda Almanya'nın direktifi nasıl uyguladığına da bağlıdır. Haus & Grund sahipleri derneğinin Başkanı Kai Warnecke, tasarrufların yüzde 50'sinin özellikle kötü yalıtımlı binalarda yapılacak çalışmalarla elde edilmesinin çok iddialı olduğunu düşünüyor. Bu, birçok sahibi mali açıdan bunaltacaktır. Federal hükümetin tüm binaların karşılaması gereken asgari standartları getirmesi halinde dernek, çok sayıda mülkte önemli değer kaybı riski olacağına inanıyor.


Warnecke, “Sözde Isıtma Yasası ile fosil yakıtlarla çalışan ısıtma sistemlerine sahip binaların önemli ölçüde değer kaybettiğini zaten gördük” diyor. Federal hükümet aynı hatayı yapmamalı ve son derece dikkatli ilerlemelidir.


Proje ne kadar pahalı olacak?




Haus & Grund, Çağdaş Bina Çalışma Grubu'nun 2022 yılına ait rakamlarını aktararak, Almanya'daki en verimsiz binaların yüzde 15'inin yaklaşık 2,4 milyon konut binasına karşılık geldiğini açıkladı. Bu binaların kısmi modernizasyonu bile yılda yaklaşık 17,2 milyar avroya mal olabilir. Bu, 2030 yılına gelindiğinde yaklaşık 140 milyar avroluk toplam harcamaya tekabül ediyor. Ortalama olarak bina başına yaklaşık 60.000 Euro'dur. Yasaya göre AB devletlerinin, mali durumu daha kötü olan kişilerin desteğe erişebilmesini sağlayacak önlemler alması gerekiyor. Cuffe şunları söyledi: “Üye devletler, AB fonlarını ihtiyaç sahibi hanelerin kullanımına sunmalıdır.”


İnşaat sektörü, tüm apartman bloklarının yenilenmesiyle maliyet etkin çalışma fırsatları görüyor. Alman İnşaat Endüstrisi Ana Birliği, daha fazla sayıda daire ve evin aynı anda yenilenmesi durumunda ölçek ekonomisinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu, konut birimi başına ortalama maliyeti azaltabilir. Bu da uygun fiyatlı kiraların temelini oluşturur. Sektör aynı zamanda proje gereksinimlerinin yeni binaları daha pahalı hale getirmesini de eleştiriyor. Yasa, Almanya'daki mevcut konut inşaatı krizini hafifletmeye yönelik neredeyse hiçbir ivme sağlamadı.


İstisnalar var mı?




Evet. AB Parlamentosu'na göre tarımsal ve koruma altındaki binalar yeni düzenlemelerden muaf tutulabilecek. Üye Devletler ayrıca, yenilenmesi ekonomik olmayan binaları yükümlülüklerden muaf tutabilirler. Aynı durum, özel mimari veya tarihi değeri nedeniyle koruma altına alınan binalar için de geçerlidir. Kiliseler ve diğer ibadet yerleri de bu zorunluluklardan muaf tutulabilir. AB Komisyonu'na göre, AB ülkeleri örneğin tatil evlerini de yükümlülüklerinden muaf tutabilir.


Başka ne gibi önlemler planlanıyor?




Petrol veya gazla ısıtmanın 2040 yılına kadar artık kullanılmaması gerekiyor. Parlamento, AB devletlerinin 2025'ten itibaren petrol veya gaz gibi fosil yakıtların kullanıldığı ısıtmaya yönelik sübvansiyonları da durdurmaları gerektiğini duyurdu. ısıtma ve ısı pompası hala mümkün olmalıdır.


Ayrıca, teknik, ekonomik ve işlevsel açıdan mümkün olması koşuluyla, 2027 yılından itibaren kamu binaları ve konut dışı binalara kademeli olarak güneş enerjisi sistemleri kurulmalıdır. Ayrıca 2030 yılından itibaren sadece fosil yakıtlardan sera gazı salmayan binaların inşa edilmesi gerekiyor. Komisyona göre istisnalar mümkündür.


Neden eyleme ihtiyaç var?




Proje, AB Komisyonu'nun önerisine dayanıyor. Bunu neredeyse iki yıl önce sundu çünkü ona göre binalar AB'deki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ından ve sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu. Evler daha iyi yalıtılırsa veya modern ısıtma sistemleri kullanılırsa, bu enerji gereksinimlerini azaltabilir ve dolayısıyla enerji maliyetlerini ve çevresel etkiyi azaltabilir.


cl
DPA

#Konular