Fransa, parlamento önünde emeklilik protestolarını yasakladı

QAvvap

New member


PARİS: Fransa, cumhurbaşkanının ateşlediği ikinci bir huzursuzluk gecesinin ardından Cumartesi günü parlamento önünde protestoları yasakladı Emmanuel Macron parlamento oylaması olmaksızın popüler olmayan bir emeklilik reformu dayatmak.
Ancak, Macron hükümetinin Perşembe günü tartışmalı bir yöneticiyi yasa tasarısını kararnameyle geçirmesi için çağırmasının ardından ülkenin diğer bölgelerinde barışçıl yürüyüşler başladı.
Hareket, siyasi sınıf arasında öfkeye ve sokaklarda şiddetli protestolara yol açarak, 45 yaşındaki lideri ikinci ve son görevinde bir yıldan daha az bir süre sonra en büyük zorluklarından biriyle bıraktı.
Meclis kaynaklarına göre, muhalefet milletvekilleri hükümete iki gensoru önergesi sundular ve bu önerge Pazartesi öğleden sonra mecliste görüşülecek.
Kabineyi devirmek ve emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak için yasayı yürürlükten kaldırmak için yeterli desteği almayı umuyorlar.
Paris polisi Cumartesi günü başkentte protestoları yasakladı Concorde Meydanı bazı protestocular ve polis arasında son iki gecedir yaşanan çatışmaların ardından parlamentodan Seine Nehri’nin karşısına geçti.
Bunu “ciddi kamu düzenini bozma riskleri nedeniyle” yaptığını söyledi.
Ancak ülkenin diğer bölgelerinde, sendikaların bir hafta sonu protesto çağrısı yapması üzerine insanlar ayaklandı.
Bir AFP muhabiri, Cumartesi sabahı doğudaki Besançon kentinde yaklaşık 300 kişinin toplandığını söyledi.
Aralarında otuzlu yaşlarında bir kadın olan Nathalie seçmen kartını ateşe attı.
Soyadını vermeyi reddederek, “Milletvekilimi seçtim ama oy hakkı elinden alındı. Demokrasiyi inkârın ortasındayız” dedi.
Philippe MartinezCGT sendika lideri, Paris’in dışındaki Meaux kasabasında yaklaşık 200 kişinin arasında yürüdü.
Diğerleri kuzeydeki liman kenti Le Havre’de toplandı.
“45 yaşındaki Macron sağır mı?” bir protestocunun ceketinin arkasındaki tabelayı okuyun.
Sendikalar Perşembe günü ülke çapında bir başka grev ve miting günü çağrısında bulundular.
Bir gecede huzursuzluk Binlerce insan, iki aydır değişime karşı düzenlenen grevlere ve gösterilere rağmen, hükümetin reformu dayatmasına duyduğu hayal kırıklığını dile getirmek için Cuma günü başkentteki Place de la Concorde’da toplandı.
AFP muhabirleri, polisin akşam saatlerinde Place de la Concorde’da çıkan yangının ardından kalabalığı dağıtmak için harekete geçtiğini söyledi.
Meydanı boşaltmaya çalışan güvenlik güçlerine bir grup insan biber gazı ve havai fişek attı. Polis, 61 tutuklama yaptıklarını söyledi.
Polis, güneydoğudaki Lyon kentinde protestocuların bir belediye binasına girmeye ve binayı ateşe vermeye teşebbüs ettiğini ve 36 kişinin tutuklandığını bildirdi.
Kamuoyu yoklamaları, Fransız halkının yaklaşık üçte ikisinin, aynı zamanda insanların tam emeklilik için daha uzun süre çalışmasını gerektirecek olan reforma karşı olduğunu gösterdi.
Hükümet, sistemin açığa kaymasını önlemenin ve Fransa’yı, yasal emeklilik yaşının tipik olarak ileri yaşlarda olduğu Avrupalı komşularıyla aynı hizaya getirmenin gerekli olduğunu söyledi.
Ancak eleştirmenler, değişikliklerin genç yaşta fiziksel olarak zorlu bir işe başlayan insanlara ve çocuk yetiştirmek için kariyerlerine ara veren kadınlara haksızlık olduğunu söylüyor.
Ocak ortasından bu yana protestolar, on yıllardır en büyük kalabalıklardan bazılarını üretti, ancak halk hareketi, hükümetin yasayı geçirmesinden önceki günlerde azalmaya başlamış gibi görünüyordu.
Ancak başkentin belediye atık toplayıcıları Cuma gününe kadar sokaklarda tahminen 10.000 ton çöp bırakarak devam eden bir greve devam etti.
Ancak bir sendika temsilcisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Paris dışındaki üç yakma fırınındaki grevcilerin “salgın riskini sınırlamak için” bazı çöp kamyonlarının geçmesine izin vereceğini söyledi.
Enerji sektöründe, CGT sendikası grevcilerin bu hafta sonu veya en geç Pazartesi günü iki rafineride üretimi durduracağını söyledi.
Ulusal demiryolu şirketi SNCF’nin sendikaları Cuma günü işçileri yeniden greve gitmeye çağırdı ve bu da şebekede büyük kesintilere neden oldu.
Macron geçen yılki yeniden seçim kampanyasının merkezine emeklilik reformunu koydu.
Ancak eski bankacı, Ulusal Meclis seçimlerinin ardından Haziran ayında meclis çoğunluğunu kaybetti.
Hükümet Perşembe günü anayasanın tartışmalı 49.3. Maddesini kullandı çünkü alt mecliste emeklilik yasa tasarısını oylamaya yetecek kadar destek bulamayacağından korkuyordu.
ama başbakan Elizabeth BorneKabinenin herhangi bir güvensizlik oylamasından büyük ölçüde sağ çıkması bekleniyor.
Önerge, muhalefetteki sağcı Cumhuriyetçiler grubunun yaklaşık yarısının desteğini gerektirecek, ki bu pek olası görünmeyen bir senaryo.