Fransa: Fransa, emeklilik reformuna karşı protestolarda ‘durma’ ile karşı karşıya

QAvvap

New member


PARIS: Fransa’nın ticareti işçi sendikası Başkan’a karşı çok önemli bir yüzleşme yolunda Emmanuel Macron Salı günü, milyonlarca kişinin emeklilik yaşını geri çekecek tartışmalı bir emeklilik reformuna karşı planlanan yeni grevler ve protestolarla.
Sendikalar, asgari emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılması ve insanların tam emeklilik için prim ödemesi gereken yıl sayısının artırılması da dahil olmak üzere önerilen değişiklikler konusunda ülkeyi durdurma sözü verdiler.
CFDT sendika başkanı Laurent Berger Pazartesi günü France Inter radyo istasyonuna verdiği demeçte, “Emeklilik reformuna karşı çıkan ülkenin tüm işçilerini, vatandaşlarını ve emeklilerini kitlesel protestolara çağırıyorum.”
Protestolara “Başkan sağır kalamaz” diye ekledi.
Macron planı geçen yıl yeniden seçim kampanyasının merkezine yerleştirdi ve kabinesi, emeklilik sisteminin önümüzdeki yıllarda yetersiz kalmasını önlemek için değişikliklerin şart olduğunu söyledi.
Ancak Pazartesi günü yayınlanan bir Elabe anket grubu anketine göre, hem parlamentodan hem de sokaktan şiddetli bir muhalefetle karşılaşıyorlar ve ülke genelinde yaklaşık üç kişiden ikisi onlara karşı protestoları destekliyor.
“Grevde haklılar” dedi Ali Ture28 yaşında bir inşaat işçisi, Paris’in kuzeyindeki bir istasyonda geciken bir banliyö RER trenini beklerken.
“El emeği zordur. Bir ay geç kalsam da fark etmez, patronum bekler!” dedi.
Sert sendika CGT, Fransa’daki rafinerilerden yakıt sevkiyatının Salı sabahından itibaren engellendiğini ve sendikaların umduğu gibi protestoların devam etmesi halinde benzin istasyonlarını potansiyel olarak yetersiz bırakacağını söyledi.
CGT bölüm koordinatörü Eric Sellini, “Grev her yerde başladı… bu sabah tüm rafinerilere yapılan teslimatlar engellendi,” dedi.
– Bir milyondan fazla kişi bekleniyor – Sendikalar, ülkenin bazı bölgelerini haftalarca felç edebilecek devam eden toplu taşıma grevleri konusunda uyarıda bulundu.
Adının açıklanmaması koşuluyla AFP’ye konuşan bir kaynak, polisin Salı günü ülke genelinde 260’tan fazla yerde 1,1 milyon ila 1,4 milyon insanın sokaklara çıkmasını beklediğini söyledi.
Bu aralığın üst sınırı, Ocak ortasından bu yana gerçekleşen önceki beş günlük rallilere göre daha güçlü bir muhalefeti temsil edecek.
Resmi rakamlara göre bugüne kadarki en büyük gösteri gününde 1,27 milyon kişi 31 Ocak’ta gösteri yaptı.
Gösteriler Salı sabahı erken saatlerde patlak verdi ve halka açık yol bilgi servisi, Rennes kentindeki bir ulusal karayolunun saat 01.00’den bu yana yaklaşık 100 protestocu tarafından kapatıldığını bildirdi.
Sendikalar Salı gününe kadar ülkeyi “durdurma” sözü vermişti.
Beş bölgesel ve yüksek hızlı trenden yalnızca birinin çalışması beklenirken, rafineri işçilerini temsil eden önde gelen bir sendikacı Fransız ekonomisini “dizlerinin üstüne çökertmeye” söz verdi.
Okul öğretmenleri de grevler düzenliyor.
Başbakan Elisabeth Borne Pazartesi günü Fransız televizyonuna yaptığı açıklamada, protesto hakkına saygı duymakla birlikte, ülke çapındaki bir durmanın öncelikle halk arasında “en savunmasız olanları” cezalandıracağını söyledi.
– ‘Daha uzun çalışmak zorunda’ – Hükümet, değişikliklerin Fransız emeklilik sisteminin önümüzdeki yıllarda derin kusurlara düşmesini önlemek için çok önemli olduğunu savundu.
Macron geçen ay “Bu sistemi çalışır durumda tutmak istiyorsak daha uzun süre çalışmalıyız” demişti.
Ancak sendikalar, katkı paylarındaki küçük artışların sorunu çözebileceğini söyleyerek bu sonuca karşı çıkıyor. Ayrıca, önerilen önlemlerin adil olmadığını ve erken kariyerleri olan meşakkatli işlerde çalışan düşük vasıflı işçileri orantısız bir şekilde etkileyeceğini savunuyorlar.
Bir Elabe anketine göre, yanıt verenlerin yüzde 56’sı devam eden grevleri desteklediğini ve yüzde 59’u ülkeyi durma noktasına getirme çağrısını desteklediğini söyledi.
Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde emeklilik yaşının yükseltilmesi konusunda bir oylama bile yapılmadan sona eren iki haftalık hararetli tartışmanın ardından şimdi Senato’da tartışılıyor.
Pazartesi günkü Senato tartışması Salı sabahı saat 3’ü geçtikten sonra, kurulun sağcı çoğunluğunun emeklilik sistemini soldan finanse etmeye yönelik alternatif önerileri reddetmesiyle uzadı. Tartışma saat 14.30’da devam edecek.
Merkezci hükümet, parlamento oylamasını atlayacak ancak daha fazla protestoya yol açma riskini alacak tartışmalı bir mekanizmaya başvurmadan, sağın yardımıyla parlamentoda reformu zorlamayı umuyor.