Fransa, Almanya ve İtalya yeni nesil uzay roketleri konusunda anlaştı

QAvvap

New member
PARİS: Avrupa Uzay Ajansı’na en büyük üç katkıda bulunan Fransa, Almanya ve İtalya, Salı günü yeni nesil Ariane 6 ve Vega-C roketatarlarının geleceğini garanti altına almayı kabul ettiklerini söylediler.
Ajans, gelecekteki iki bilim misyonunu başlatmak için Amerikan şirketi SpaceX’e başvurmak zorunda kaldıktan sonra, ülkeler ayrıca Avrupa roketlerini tercih ettiklerini yeniden teyit ettiler.
ESA’nın 22 üye ülkesinin uzaydan sorumlu bakanları, Avrupa uzay fırlatıcılarının gündeminde yer alan 3,2 milyar avroluk (3,3 milyar dolar) bir planla ajansın önümüzdeki üç yıl için sağlayacağı finansmanı belirlemek üzere Salı ve Çarşamba günleri Paris’te bir araya gelecek. . gündem
Fransız Bruno Le Maire’den ortak bir bakanlık bildirisi, “Ariane 6 ve Vega-C’nin kurumsal ve ticari sömürüsünü dengelemek için gereken kamu finansmanı, piyasa fiyatlarının, kurumsal fiyatların ve ekonomik koşulların gelişimini dikkate alacak şekilde gözden geçirilecek” dedi. . , Almanya’dan Robert Habeck ve İtalya’dan Adolfo Urso.
ESA, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşına ilişkin Avrupa yaptırımlarına yanıt olarak Rusya’nın bu yılın başlarında Soyuz roketlerini geri çekmesinin ardından misyonlarını uzaya götürmenin bir yolunu bulmak için mücadele etmek zorunda kaldı.
Ajans, başarılı Ariane 5’in yerini alması beklenen Ariane 6 ile ilgili gecikmelerden de etkilendi.
Ariane 6’nın ilk uçuşu başlangıçta 2020 için planlanmıştı, ancak şimdi 2023’ün sonlarına ertelendi.
Bakanlar, Ariane 6 ve daha küçük Vega-C için, uzun vadeli rekabet edebilirliklerini sağlamak için “fon tahsisinin alınan ticari risklerle orantılı olacağını” söyledi.
Üç ülke ayrıca ESA’nın şu anda Almanya ve Fransa tarafından geliştirilmekte olan Avrupa yapımı mikro ve mini fırlatma sistemlerini kullanmasına izin vermeyi önerdi.
Açıklamada, ileriye yönelik nihai kararın Aralık 2023’te verileceği belirtildi.
ESA’nın uzay taşımacılığı direktörü Daniel Neuenschwander, AFP’ye, konseyin sonunda fırlatma programları için gerekli finansmanı elde etmek için “koşulları yaratmayı mümkün kıldığından bu ortak açıklamadan çok memnunuz” dedi.
Ayrıca, açıklamanın, ülkelerin, Fransa liderliğindeki Ariane 6, İtalya liderliğindeki Vega-C veya Almanya tarafından desteklenen mikro ve mini rampalar gibi “ortak çıkarlara sahip oldukları programlarda karşılıklı bağımlılığı” tanıdığı anlamına geldiğini söyledi.
ESA, üye devletlerden uzay programlarını finanse etmek için önümüzdeki üç yıl içinde 18,5 milyar Avro katkıda bulunmalarını istiyor – önceki miktara göre yüzde 25’ten fazla bir artış.
ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, Salı günü yapılan konseyin açılışında şunları söyledi: “İzlediğimiz bilim ve teknoloji ne olursa olsun, yalnızca sağlıklı bir ekonomik ortamda gelişebilir”.
Aschbacher bakanlara, ülkelerinin ESA’nın uzay programlarını finanse etmekten büyük ekonomik faydalar elde edeceğini söyledi.
Uzay endüstrisi şu anda yaklaşık 340 milyar doları temsil ederken, 2040 yılına kadar yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşabileceğini söyledi.
Çarşamba günü açıklanması beklenen bütçe kararı, Çin ve diğer ülkeler ile SpaceX gibi özel şirketlerin artan rekabetinin ortasında geldi.
Fransa ekonomi bakanı Le Maire, Avrupa’yı uzayda “birleşmeye” çağırdı.
Konsey toplantısında, “Bu görüşmelerin sonunda, tek bir Avrupa, tek bir Avrupa uzay politikası ve Çin emelleri ve Amerika emelleri karşısında şaşmaz bir birlik olmalıdır” dedi.
“Bağımsızlığın bir bedeli var. Bağımsız olmak istiyorsak masaya parayı koymalıyız.”