Fırtına: Yunanistan: Su basan bölgelerde salgın tehlikesi

PiKe

Member
fırtına
Yunanistan: Su basan bölgelerde salgın tehlikesi

Sular altında kalan Palamas kasabasının görünümü. Fotoğraf

© Vaggelis Kousioras/AP/dpa

Yunanistan’ın orta kesimlerinin geniş bölgeleri sular altında kaldı, köylerin yolları kesildi, insanlar suyun altında mahsur kaldı. Salgın riski var ve altyapı ağır hasar görüyor.

Yunanistan’ın orta kesimindeki su baskınlarında ölenlerin sayısı en az 12’ye yükseldi. Yunan itfaiye teşkilatının Pazar günü yaptığı duyuruya göre, daha önce kayıp olan bir adamın cesedi, Yunanistan’ın orta kesimindeki Karditsa kasabası yakınlarında bulundu. Aralarında Avusturya’dan bir çiftin de bulunduğu beş kişi resmi olarak kayıp. Ancak daha fazla kurbanın olabileceğine dair korkular var.

Kurtarma ekipleri su kesintisine uğrayan köylerin tamamına henüz ulaşamadı. Ayrıca suyun durgunluğu nedeniyle salgın hastalık riski de her geçen gün artıyor.

Büyük ölçüde kırsal bölgede ölü koyunlar, keçiler, domuzlar, köpekler ve kediler yatıyor. Muhabirlerin bildirdiğine göre sivrisinek sayısı şimdiden büyük oranda arttı. İnsanlara yalnızca şişelenmiş su gibi güvenli içme suyu kullanmaları ve hiçbir durumda sel suyu kullanmamaları şiddetle tavsiye edildi. Pazar günü Skai haber kanalında epidemiyolog Gikas Magiorkinis, “Salgın riski var” diye uyardı.

73.000 hektardan fazla alan sular altında

İnsanlar hafta sonu boyunca helikopterler, şişme botlar ve traktörler kullanılarak kurtarılmaya devam edildi. Yetkililer 73.000 hektardan fazla alanın sular altında kaldığını tahmin ediyor. Yıkılan ve sular altında kalan yollarda meydana gelen ciddi hasar ve kaos nedeniyle, bölgede bu Pazartesi günü Yunanistan’da eğitim-öğretim yılının başlaması ertelendi.

Polis, su baskını nedeniyle Atina ile Yunanistan’ın kuzeyindeki liman kenti Selanik arasındaki otoyolun Pazar günü 70 kilometrelik bölümünün kapalı kaldığını söyledi. Kuzey ve güney Yunanistan arasında seyahat edenlerin büyük sapmaları kabul etmesi gerekiyor.

Büyük kısmı çamurla kaplı olan liman kenti Volos’ta su ve elektrik kaynaklarının yeniden sağlanmasına yönelik çalışmalar şimdiden başladı. Başbakan Kyriakos Mitsotakis Cuma günü selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. İnsanlara hızlı ve bürokratik olmayan mali yardım sözü verdi.

dpa

#Konular