Finlandiya, NATO’ya İsveç’ten önce katılabilir: Savunma Bakanı

QAvvap

New member


MÜNİH: Finlandiya savunma bakanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İskandinav komşusunun girişi Türk hükümeti tarafından engellenirse ülkesinin İsveç’i beklemeden NATO’ya katılacağını söyledi.
Mikko Savola Cumartesi günü Associated Press’e Finlandiya’nın iki ülkenin ittifaka birlikte katılmasını tercih edeceğini, ancak Türkiye’nin uyardığı gibi İsveç’i değil de Finlandiya’yı onaylamaya karar vermesi durumunda süreci geciktirmeyeceğini söyledi.
Savola, Münih güvenlik konferansının oturum aralarında yaptığı bir röportajda, “Hayır, hayır. O zaman biz de katılırız,” dedi.
Geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından onlarca yıllık uyumsuzluktan koptuğundan beri, Finlandiya ve İsveç birlikte NATO’ya katılmak için baskı yaptı. Ancak Türkiye’nin, sürgündeki Kürt gruplar üzerindeki baskıyı artırmadığı sürece İsveç’i kabul etme konusundaki isteksizliği, ikisinin ittifaka farklı hızlarda katılmasını daha olası hale getirdi.
Savola, “İsveç bizim en yakın ortağımızdır” dedi. “Neredeyse her hafta silahlı kuvvetlerimiz birlikte tatbikat falan yapıyor. Bu çok derin bir işbirliği ve biz de birbirimize tamamen güveniyoruz. Ama artık Türkiye’nin elinde” dedi.
Cumartesi günü ilerleyen saatlerde Münih’te ayrı panellerde konuşan Finlandiya’nın üst düzey yetkilileri de benzer yorumlarda bulundu. Başbakan Sanna Marin, Finlandiya’nın İsveç ile NATO’ya katılmayı tercih ettiğini, ancak ülkelerin onay sürecini nasıl uygulayacağını “etkileyemeyeceğini” söyledi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Türkiye’nin Finlandiya’ya evet ama İsveç’e hayır demesinin zor bir durum yaratacağını söyledi.
“Elimiz bir şekilde bağlı. Üyelik için başvurduk. Şimdi Hayır, başvurumuzu iptal ediyoruz demeli miyiz?’ Hayır, bunu öylece yapamayız,’ dedi Niinisto.
Türkiye ve Macaristan dışındaki tüm NATO ülkeleri, her iki ülkeye de ittifaka katılmaları için yeşil ışık yaktı. Macaristan yakında yapacağını söyledi, ancak Türkiye, İsveç’in Türkiye’nin ulusal güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için yeterince çaba göstermediğini ve ABD ve diğer müttefiklerin Rusya’ya karşı birleştiği bir dönemde NATO’da bir çatlak yarattığını söylüyor.
Son haftalarda, NATO yetkilileri iki ülkenin eşzamanlı katılımının önemini küçümsediler.
“Önemli olan Finlandiya ve İsveç’in aynı anda katılıp katılmaması değil. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Cuma günü Münih’te gazetecilere verdiği demeçte, asıl mesele Finlandiya ve İsveç’in mümkün olan en kısa sürede katılmasıdır ve elbette her iki protokolü de mi yoksa sadece birini mi onaylayacağı Türkiye’nin kararıdır.”
Savola, Rusya ile 1.340 kilometrelik (830 mil) bir sınırı paylaşan Finlandiya’nın Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinden önce ittifaka katılmasını umduğunu söyledi. Savola, o zamana kadar Finlandiya’nın güvenlik durumu konusunda endişeli olmadığını söyledi. aynı zamanda deniz ve kara kuvvetlerine de yatırım yapmaktadır.
Savola, “Güçlüyüz ve ülkeyi savunma isteğimiz de güçlü.” dedi.
Finlandiya, savaşın başından beri Ukrayna’yı silahla destekledi. Savola, askeri yardımın şu ana kadar 600 milyon avroyu bulduğunu söyledi. Ülke, Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya Leopard 2 tankları tedarik etme ortak çabasına katılacağını söyledi, ancak kendi tanklarını teslim edip etmeyeceğini belirtmedi.
“Dahil olmanın birçok yolu var. Tabii o tanklar, eğitimler, yedek parçalar ve lojistikler var” dedi. “Bu kararları Finlandiya’da oldukça hızlı alıyoruz.”