Felaketler: Almanya’nın Libya Büyükelçisi: Yardım dağıtılmalı

PiKe

Member
Afetler
Almanya’nın Libya Büyükelçisi: Yardım dağıtılmalı





Abdul Salam Anwisi memleketindeki felaketten sağ kurtuldu. Darna’da selden en çok etkilenen bölgenin yaşanmaz olduğu ilan edildi. Fotoğraf

© Yusuf Murad/AP


Sel bölgelerindeki ölümlerin sayısı çok fazla; başta temiz su olmak üzere temel ihtiyaçlar yetersiz. Ve gerekli yönetim eksik olduğundan, yardım malzemeleri ancak yavaş ilerlemektedir.





Almanya’nın Libya Büyükelçisi Michael Ohnmacht, ülkedeki şiddetli sellerden bir buçuk hafta sonra yardım dağıtımında zorlukların devam ettiğini düşünüyor. Ohnmacht Alman Basın Ajansı’na, “Bingazi veya Labrak’a gelen büyük miktardaki yardımın yerel olarak da dağıtılması gerekiyor” dedi. “Darna’da artık işleyen bir yönetim yok, bunun üzücü nedeni de pek çok yerel kurbanın arasında çok sayıda idari çalışanın da bulunması.”


“Daniel” fırtınası 10 Eylül’de Kuzey Afrika’da Libya’yı vurdu. Sellerin ardından doğudaki Darna’da en çok etkilenen bölgenin yaşanmaz olduğu ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre şu ana kadar 4.000 civarında ölüm tespit edildi. Ancak bazı kurtarıcılar çamurun içindeki molozların altında binlerce ceset daha bulacaklarından korkuyor.


Huni etkisi hızlı yardımı engeller


Ohnmacht, “Bingazi, buraya gelen uluslararası malların elleçlenmesi için iyi donanımlı, işleyen bir merkeze sahip. Aşırı yükleme ve kamyonlara yükleme oldukça iyi çalışıyor” dedi. Benzer büyüklükteki diğer felaketlerde olduğu gibi, gelen yardım malzemelerinin yalnızca yavaş yavaş “tükendiği” bir “olağan huni etkisi” vardır.


Mısır, Cezayir, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Libya’ya insani yardım gönderdi. Kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri veya mali yardım da Rusya, Avrupa Birliği ve ABD’den geldi. Almanya’dan diğer şeylerin yanı sıra şilteler, çadırlar, battaniyeler, kamp yatakları, jeneratörler ve bebek maması geldi. Çarşamba günü federal hükümet daha fazla destek sağlama isteğini doğruladı.


İç savaşın ortasında felaket


Libya’da uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesi ve ölmesinin ardından bir iç savaş patlak verdi. Bölünmüş ülkede sayısız milis nüfuz ve kaynaklar için savaşıyor ve ülkenin doğusunda ve batısında iki zayıf, düşman hükümet var. ülke de iktidar için savaşıyor. Örneğin yol, köprü veya elektrik santrali yatırımları yıllarca ertelendi.


Ohnmacht, “Burası işleyen bir altyapıya sahip bir ülke” dedi. “Ülkenin siyasi bölünmüşlüğü ve son on iki yılda yaşanan sayısız çatışmanın elbette etkisi var.” Sonuç olarak, “Libya halkının pek çok acil ihtiyacı gibi altyapı ve sivil koruma da ihmal edildi.”


dpa

#Konular