Emmanuel Macron ve Rishi Sunak, yıllarca süren Fransız-İngiliz kan davasının üstesinden gelmeye çalışıyor

QAvvap

New member


PARİS: Fransız lider Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Cuma günü Paris’te yapılacak bir toplantıda Manş Denizi’ndeki ilişkileri düzeltmeye çalışacak ve iki başkent arasında yıllardır süren düşmanlığı sona erdirecek.
2018’den bu yana ilk kez düzenlenen zirve, Sunak’ın Ekim ayında iktidara gelmesinden bu yana uluslararası etkinliklerin oturum aralarında yapılan görüşmenin ardından iki eski yatırım bankacısını ilk ikili ziyaretlerinde bir araya getirecek.
Sunak’ın eski patronu ve selefi Boris Johnson yönetimindeki Londra ile Paris arasında yıllarca süren husumetten sonra, bağlar son aylarda önemli ölçüde iyileşerek yeni girişimler için itici güç sağladı.
Macron’un bir yardımcısı Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, “Şu anda bazı şeyleri yeniliyoruz, düzene koyuyoruz ve geleceğe hazırlanıyoruz.”
Sunak, binlerce sığınmacının Manş Denizi’ni geçmesini engellemeye kararlıyken ve Macron, sınır kontrollerini finanse etmek için ek fonlar için baskı yaparken, yeni yapıcı oylamanın Fransa’dan göçü frenleyecek yeni bir anlaşmaya yol açması muhtemel.
Macron’un başka bir yardımcısı gazetecilere verdiği demeçte, anlaşmanın “çok yıllı finansmanla bu ortak sınırı yönetmek için dağıtılan kaynakları artırmayı” hedefleyeceğini söyledi.
Bir Downing Street kaynağı şunları söyledi: “Mücadele yasa dışı göç küresel bir sorun ve Manş Denizi’ndeki geçişleri ve can kaybını önlemek için müttefiklerimizle, özellikle de Fransızlarla birlikte çalışmamız çok önemli.”
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının gerilim yaratmaya devam etmesi beklenirken, Kuzey İrlanda’nın ticaret statüsünün belirlenmesi de dahil olmak üzere son gelişmeler iyi niyet yarattı.
Yeni İngiliz Kral Charles III Fransa, aynı zamanda, “Entente Cordiale” olarak bilinen 120 yıllık bir anlaşma uyarınca bir müttefik olan Fransa’ya yönelik bir başka İngiliz sosyal yardım beyannamesi ile bu ayın sonlarında bir hükümdar olarak ilk yabancı hedefini gerçekleştirecek.
İki komşu ülke – Avrupa’nın önde gelen askeri ve diplomatik güçleri – Ukrayna’da Kiev’in Rus işgaline karşı mücadelesini desteklemekte ortak bir amaç buldu.
Paris merkezli bir düşünce kuruluşu olan Montaigne Enstitüsü’nde Avrupalı siyaset uzmanı Georgina Wright, AFP’ye bunun Macron ile Sunak arasındaki kişisel dinamikten çok, yakınlaşan ilişkinin ana itici gücü olduğunu söyledi.
“Ukrayna’daki savaş iki ülkeyi de bir araya gelmeye zorladı” dedi. “Açıkça bir güven ilişkisi kurma girişimi var.”
Ukraynalı askerlerin ortak eğitimi, NATO’nun Doğu Avrupa’daki savunmasının güçlendirilmesi veya yeni silah sistemlerinin birlikte geliştirilmesi gibi yeni savunma girişimlerinin tümü Cuma günkü görüşmelerin bir parçası olacak.
Fransa Dış İlişkiler Enstitüsü zirve öncesinde yayınladığı bir araştırma notunda, “Savunma işbirliği ikili ilişkinin mihenk taşı olmaya devam ediyor.” dedi.
Çin ve İran’ın nükleer programıyla ilgili karşılıklı endişeler de ilişkileri yeniden canlandırmak için zorlayıcı nedenler olarak görülüyor.
45 yaşındaki Macron ve 42 yaşındaki Sunak, önceki yılların kötü kanını geride bırakmaya hevesli görünüyorlardı.
Bir noktada, bir Fransız bakan, İngiliz koruması altındaki Channel Adaları’na giden elektriği kesmekle tehdit ederken, Johnson, Fransız balıkçıların protestolarına rağmen bir donanma gemisi konuşlandırdı.
Macron bir keresinde İngiltere’nin Covid-19 aşısını alenen eleştirdi ve bildirildiğine göre Johnson’ı bir “palyaço” olarak tanımladı. Johnson, denizaltılarla ilgili bir tartışma sırasında ona “prenez un grip” (kontrol edin) diyerek Fransız liderle alay etti.
Kasım ayında Mısır’da BM iklim müzakereleri sırasında yaptıkları ilk toplantıda Macron ve Sunak o kadar sıcak ve o kadar sık kucaklaştılar ki, bu bir “bromance” hakkında kaygısız spekülasyonlara yol açtı.
“Arkadaşlar,” Sunak, görüşmeden sonra tweet attıkları bir fotoğraf yazdı.
Bu, Ağustos ayında Fransız liderin “dost mu düşman mı” olduğunu bilmediğini söyleyen kısa ömürlü selefi Liz Truss’a açık bir göndermeydi.
Macron ve Sunak’ın benzer yapı ve yaşta olmalarının yanı sıra lacivert takımlara düşkünlükleri gibi yüzeysel düzeyde pek çok ortak noktası var.
Ancak benzerlikler daha da derinleşiyor: babaları taşra sağlık görevlisiydi; ikisi de özel eğitim gördü; ve her birinin siyasete atılmadan önce bankacılık kariyeri vardı – Macron Rothschild’de, Sunak Goldman Sachs’ta.
Bununla birlikte, Sunak muhafazakar bir Avrupa şüphecisi ve serbest piyasa lideri ile önemli siyasi farklılıklar devam ederken, Macron sadık bir şekilde AB yanlısı ve güçlü devlet müdahalesine inanıyor.
Wright, “(Paris’te) İngiltere Başbakanı’nın ciddi olduğuna, siyasi çıkarlar peşinde koşmadığına dair bir algı olduğunu düşünüyorum, ancak aralarındaki kankalığı abartmış olmam” diye ekledi.