Emmanuel Macron, emeklilik reformu için için için yanan öfkeyle konuşuyor

QAvvap

New member


PARİS: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ofisinin Salı günü yaptığı açıklamada, hükümetinin kitlesel protestolara yol açan tartışmalı bir emeklilik reformu konusunda parlamentoda iki güvensizlik oyu savuşturmasının ardından Salı günü televizyonda bir röportaj vereceğini söyledi.
Macron hükümeti, emeklilik yaşını 62’den 64’e düşürecek reformu alt mecliste oylama yapmadan geçirmek için anayasal bir tedbir kullandı. Ulusal Meclisöfkeli protestocular tarafından “demokrasinin inkarı” iddialarına yol açıyor.
Ofisi, fırtınalı parlamento oturumuna giden haftalarda emeklilik değişiklikleri konusunda büyük ölçüde sessiz kaldıktan sonra, TF1 ve France 2 yayıncılarından gazetecilerin sorularını yanıtlamak için Çarşamba günü saat 13: 00’de (1200 GMT) canlı yayına gireceğini söyledi. geçen hafta basıldı.
Pazartesi günü hükümet, muhalefet gruplarının sunduğu iki gensoru önergesinden sağ çıktı ve bunlardan biri 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te sadece dokuz oy aldı.
Reformun Salı günü resmi olarak onaylanması, Macron’un geçen yıl yeniden seçilmesinden bu yana ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde ara sıra şiddet olaylarına dönüşen günlük protestolarla birlikte yaşanan en büyük iç krizi önleyemeyecek gibi görünüyor.
Bir polis kaynağı, birkaç grubun çöp tenekelerini, bisikletleri ve diğer nesneleri ateşe vermesiyle, polisin yalnızca Pazartesi gecesi protestocularla güvenlik güçleri arasındaki gergin çatışmalar sırasında 234 kişiyi tutukladığını söyledi.
AFP muhabirleri, protestocuların bir mağazanın camlarını kırdığı Dijon ve Strasbourg da dahil olmak üzere diğer Fransız şehirlerinde de benzer sahnelerin bildirildiğini ve polisin ülke genelinde 287 kişiyi gözaltına aldığını söyledi.
Macron başbakanıyla görüştü Elizabeth Borne Salı günü, partisinin merkezci Rönesans Partisi’nin Genel Kurul Başkanı Yael Braun-Pivet ve sağcı Senato Başkanı, Gerard Lacher.
Muhalifler protestoları sürdürme sözü verirken, ofisinin yaptığı açıklamaya göre, daha sonra akşam Rönesans milletvekilleriyle görüşecek.
Katı CGT sendikası, “Hiçbir şey işçilerin kararlılığını zayıflatamaz” dedi.
Perşembe günü yeni bir grev ve protesto turu çağrıldı ve bunun birkaç bölgede toplu taşımayı yeniden durma noktasına getirmesi bekleniyor.
Ayrıca Paris’te ve diğer bazı şehirlerde çöp toplayıcıların devam eden bir grevi, Fransız başkentinde çirkin ve hijyenik olmayan çöp yığınlarına yol açtı.
Hükümet ayrıca Salı günü, ülkenin dört bir yanındaki benzin istasyonları rafineri işçilerinin grevi sırasında boşalmaya başlarken, güneydeki Marsilya kenti yakınlarındaki Fos-sur-Mer’deki bir yakıt deposundaki işçilere el koyacağını da söyledi.
Bu arada aşırı sağcı kamp, Anayasa Konseyi’ne itirazda bulunmayı bekliyor.
Borne, Anayasa Mahkemesi’nden yasayı kontrol etmesini istediğini, sol muhalefetin ise konuyla ilgili referandum için yargı talebinde bulunduğunu söyledi.
Güvensizlik oylamasının ardından AFP’ye açıklamada bulunan Borne, “Ülkemizde gerekli dönüşümleri bakanlarımla birlikte gerçekleştirmeye ve tüm enerjimi hemşehrilerimizin beklentilerini karşılamaya ayırmaya kararlıyım.”
Aşırı sağa karşı kazandığı seçim zaferinin ardından Fransa’nın ikinci kadın başbakanı olarak atanan Borne, reform için parlamento çoğunluğunu sağlayamadığı için şüpheleri devam ediyor.
Hükümetin içinden kişiler ve gözlemciler, Fransa’nın bir kez daha şiddetli hükümet karşıtı protestolar dalgasına yönelebileceğine dair korkularını dile getirdiler.sarı yelekhareket ülkeyi 2018-2019 arasında sarstı.
Hükümeti görevden almak için oy kullanan Cumhuriyetçilerden biri olan Aurelien Pradie, daha sonra Macron’un “zehirli yasayı” yürürlükten kaldırması gerektiğini söyledi.
BFM Televizyonuna konuşan Pradie, “Bugün hükümetin bir meşruiyet sorunu olduğu ve başkanın bu duruma seyirci kalamayacağı açıktır.”
2022 seçimlerinde Macron’a meydan okuyan aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Borne’nin “gitmesi gerektiğini ya da cumhurbaşkanı tarafından istifaya zorlanması gerektiğini” söyledi.
Pazar günü yapılan bir anket, Macron’un kişisel puanının, “Sarı Yelekliler” protesto hareketinin 2019’daki zirvesinden bu yana en düşük seviyede olduğunu ve ankete katılanların yalnızca yüzde 28’inin Macron hakkında olumlu bir görüşe sahip olduğunu ortaya koydu.
Macron, yaşlanan Fransız nüfusu nedeniyle önümüzdeki on yıllarda sakat bırakan açıklardan kaçınmak için emekli maaşı değişikliklerinin gerekli olduğunu savundu.
Reform karşıtları, reformun düşük gelirlilere, kadınlara ve fiziksel olarak yorucu işlerde çalışanlara haksız bir yük bindirdiğini söylüyor.
Kamuoyu yoklamaları sürekli olarak Fransız halkının üçte ikisinin değişikliklere karşı olduğunu gösteriyor.