Ekonominin oyuncağı olarak tarım – organik çiftçi ziyareti

PiKe

Member
Mathias von Mirbach, Hamburg yakınlarındaki Kattendorfer Hof dayanışma çiftliğini işletiyor. Aynı zamanda federal hükümetin kemer sıkma planlarından da etkileniyor. Ama onun endişeleri farklı.





Artık fazla vakti yok, böyle bir çiftlik kendi kendine olmaz. Ama yine de hayvanları gösteriyor. Mathias von Mirbach avluda sakince yürüyor, donmuş kar ayaklarının altında çıtırdıyor. Uzun ahır binasında inekler kalın bir gübre tabakasının üzerinde yatıyor. Çiftçi, “İnekler, aralarında bulunan buzağıları emziriyor” diyor. Serçeler kirişlerin altında bahar gelmiş gibi ıslık çalıyor. Bunun dışında Kattendorfer Hof'ta ortam sessizken, traktörler çok uzakta olmayan trafiği tıkıyor.


Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler sübvansiyonlardaki kesintilere karşı gösteri yapıyor. Mathias von Mirbach ayrıca köyün girişindeki çayırlığa bir traktör yerleştirdi ve üzerinde “Büyükbaba, çiftlik nedir?” yazılı bir pankart asılıydı. Onun protestosu sessizdir.


Dayanışma ve organik tarım perspektifinden çiftçi protestoları




Dayanışma ve ekolojik açıdan meslektaşlarının çoğundan farklı bir şekilde çalışıyor ancak çiftliği Kattendorfer Hof da federal hükümetin kemer sıkma planlarından etkileniyor. Mathias von Mirbach kot pantolon, yün kazak ve polar ceket giyiyor. 1998 yılında, çok az kişinin ne olduğunu bildiği bir dönemde dayanışma çiftçiliğini kurdu. 80 çalışanıyla birlikte yaklaşık 450 hektarlık bir alanı yönetiyor, domuz ve ineklerin bakımını, tarlaları ve bahçe işlerini üstleniyor. Demeter kurallarına göre yürütülen operasyonun finansmanı üyeler tarafından karşılanıyor. Bazen 950, bazen 1000 civarında oluyor. Üyeliğinizi bir yıllık taahhüt ediyorsunuz ve hasat payının tamamı için ayda 226 euro ödüyorsunuz. Ürünler ayrıca yedi çiftlik mağazasında da satışa sunuluyor.

Turkuaz paltolu bir kadın ahırın kapısının önünde duruyor.



Katha Dungworth, on yıldan fazla bir süredir ailesiyle birlikte yaşadığı Kattendorfer Hof'ta genel müdür ve insan kaynakları müdürüdür.

© Lisa Frieda Cossham



Mirbach'tan itibaren rota, çiftliğin kendi peynir mandırasını barındıran uzun tuğla binayı geçerek Katja Dungworth'un beklediği ofise gidiyor. 42 yaşındaki adam da kendisi gibi işi yönetiyor ve personele bakıyor; on yıldan fazla bir süredir ailesiyle birlikte çiftlikte yaşıyor. Bilgisayarlar ve sıcak sandalyeler arasında şimdi soru şu: Çiftçileri bu kadar kızdıran şey nedir? Peki neden traktörlerinizin üzerinde değilsiniz? Bu bir dayanışma olmaz mıydı? Mathias von Mirbach, “Habeck olayından bu yana artık mümkün değil” diye yanıtlıyor. Ekonomi Bakanı'nın Schlüttsiel'de feribottan inmesi öfkeli protestocular tarafından engellendiğinde. Von Mirbach, şiddete eğilimli kişiler arasında protesto yapma fikrini tehditkar buluyor.

Ama yine de onları anlayabiliyor, kızgın olanları, takdir ve tanınmadan yoksunlar. Kattendorfer Hof aynı zamanda dizel sübvansiyonlarında planlanan kesintilerden de etkileniyor: Tarım araçlarına motorlu taşıt vergileri konulursa ve Co2 emisyon fiyatları yükseltilirse, çiftlik yılda 16.000 Euro tutarında ek maliyete maruz kalacak.


Yaklaşık 1,6 milyon ciroyla bu, yüzde bir daha az gelir demektir ve bu, sekiz yeni üyeyle telafi edilebilir. Diğer büyük şirketlere göre küçük bir eksi. Von Mirbach ve Dungworth daha çok tarımın kendisiyle, bürokrasiyle ve ülke genelinde açıkça görülen hayal kırıklığıyla ilgileniyorlar. Von Mirbach, “Çiftçiler siyaset tarafından yalnız bırakıldıklarını hissediyorlar” diyor ve “zorbalığa maruz kaldıklarını hissediyorlar.” O da.

Beyaz saçlı ve yün ceketli bir adam ahırın kapısının önünde duruyor.



65 yaşındaki Mathias von Mirbach, 38 yıldır biyodinamik tarım yapıyor. 1998 yılında Kattendorfer Hof dayanışma çiftliğini kurdu.

© Lisa Frieda Cossham



Usta çiftçi 38 yıldır biyodinamik olarak çalışıyor ve hiçbir şey değişmedi; Giderek daha sıkı hale gelen kontroller hariç. Şartlar. Bilgisayar ekranı aracılığıyla günlük çiftlik hayatına sızan küçük yazı. Von Mirbach, “Sanki sürekli genel şüphe altındaymışız gibi” diyor. Her zamanki gibi gübreleme yapsa da artık her tarlayı ayrı ayrı kaydetmesi ve verileri internete yüklemesi gerekiyor. Dungworth, örümcek ağlarının veya bir sineğin belgelenmesi gereken denetimleri hatırlıyor: Çiftçi, “Lütfen bunları ızgaraya girin dediler” diyor.


Sığırların her hayvan hareketi de kayıt altına alınmalıdır: İkinci çiftliğin bulunduğu komşu ilçedeki meralara yavru hayvan getiriliyorsa hayvan sayısı ve varış yeri kayıt altına alınmalıdır. Her hayvanın saklanması gereken bir dijital dosyası vardır. Artık yalnızca doğrulama ve kontrollerle ilgilenen bir çalışanı işe aldınız. Von Mirbach bu çalışmanın yılda 1000 saat sürdüğünü tahmin ediyor. Bir aile şirketi bu talepleri umutsuzluğa kapılmadan nasıl karşılayabilir?

Ancak Katja Dungworth ve Mathias von Mirbach, yalnızca yetkililer tarafından değil aynı zamanda Edeka, Aldi, Lidl ve Schwarz Group gibi şirketler tarafından da endişeli. Onları en büyük organik perakendeciler olarak tanımlıyorlar. Son 2-3 yıldır daha da belirginleşen bu rekabet, gıdaya hâlâ yeterince değer verilmediğini gösteriyor.


Diğer sanayileşmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Almanlar, harcanabilir gelirlerinin ortalama yüzde onu ile gıdaya en az parayı harcıyor. Fransa'da yüzde 15,2, İspanya'da ise 20,6. Pandemi sırasında Almanlar sanki yeni bir tutum benimsiyormuş gibi görünüyordu: Gıdaya daha fazla para harcıyorlar ve iyi beslenmelerine dikkat ediyorlardı. “Fakat bu fikir” diyor von Mirbach, “yeniden Haberin Detaylarıda kaldı. Üye sayısı yüzde iki düştü. Bazı çiftlik mağazalarındaki satışlar yüzde 20 düştü.”

Üç siyah beyaz domuz samanın üzerinde yan yana yatıyor.



Balık avcıları, evcil domuz cinsine ait eyer domuzları olan Kattendorfer Çiftliği'nde yaşıyor. 130 kiloyla 15 kilometre uzaktaki mezbahaya sürülüyorlar.

© Lisa Frieda Cossham



Mathias von Mirbach'ı en çok ilgilendiren şey insanların korkusu. Dayanışma tarımına üye olmak, en az bir yıl boyunca taahhütte bulunmak anlamına gelir. Çiftçi, “Ama insanlar” diyor, “sadece gelecek aya bakıyorlar. Paralarını ellerinde tutuyorlar.” Katja Dungworth ayrıca belirsiz zamanlarda insanların alışverişe değil seyahate para harcama olasılığının daha yüksek olduğunu gözlemledi. Her ne kadar giderek daha bilinçli yaşıyor olsak da, iyi olan hala organik gıdanın dışında bir şey gibi görünüyor.


Neden? Von Mirbach, “Benim için tarım son derece politiktir ve buna gıda fiyatları da dahildir” diyor. Fiyatlandırmanın dünya pazarına göre ayarlandığı ve tazminat olarak gördüğü sübvansiyonların getirildiği 1992'deki tarım reformundan bahsediyor: “Gıda fiyatları daha yüksek olsaydı bunlara ihtiyacımız olmazdı” diyor. “Tarım bir bütün olarak ekonominin oyuncağıdır.”

Buzağılar ve inekler ahırda duruyor



Hamburg yakınlarındaki Kattendorfer Hof'taki ahırda bulunan buzağılar tarafından yetiştiriliyorlar.

© Lisa Frieda Cossham



Peki çiftçiler rekor kar elde etmediler mi? Geçtiğimiz 30 yılda sektör sürekli olarak sübvansiyon almaya ve sorumluluğu dış kaynaklardan sağlamaya alışmış olabilir mi? Von Mirbach, “Bu, bireysel rekor karlardı” diye yanıtlıyor, “sektör heterojen.” Güney Almanya'da çok sayıda yarı zamanlı işletme ve küçük çiftlik bulunmaktadır. Büyük şirketler öncelikle ülkenin doğusunda ve kuzeyinde bulunabilir. Giderek daha az sayıda insan daha büyük çiftlikleri yönetiyor. Yıllık 35.000 Euro para çeken von Mirbach, zengin çiftçilerden biri değil. Piyasayı takip edenler zengin olurdu.


Bu nedenle buğday iyi durumdayken buğday yetiştirin. Kolza tohumu gerektiğinde kolza tohumu. Kattendorfer çiftliğinde monokültür yok, bunun yerine çeşitli ürün rotasyonları var. Şirket, Avrupa'nın en büyük tam hizmet veren Solawi şirketidir. Bu, üyelerin sebzenin yanı sıra et ve süt ürünleri de alması anlamına geliyor. Von Mirbach, ürünlerini satın alma garantisi verildiği takdirde diğer çiftçilerin de organik tarım yapacaklarına inanıyor.


Eylem haftası

“Kesinlikle anlaşılır”dan “orantısız”a: Çiftçilerin protestoları hakkında tarafların düşünceleri böyle





Tabakların takırdadığı bitişik odalara sessizlik çöktü. Öğle tatili bitti, şimdi hayvanları ziyaret etme zamanı. Önce buzağıları, sonra da domuz ahırına gidiyoruz. Bir kutuda üç siyah beyaz fener eyer domuzu birbirine sokulmuş uyuyor, diğerlerinde heyecanla birbirlerinin etrafında koşuyorlar, birbirlerini dürtüyorlar ve homurdanıyorlar.


Burada birinin örümcek ağlarını kontrol ettiğini hayal etmek zor. Sinekler şikayet etti. Avrupa tarım politikası, yönergeler, yasaklar ve kesintiler uzak görünüyor. Öfke, protesto. Bazılarının açgözlülüğü, çoğunun çaresizliği, korku. Dönüş yolunda, kar örtüsünün arasından ince saçlar gibi çıkan mısır anızlarının yanından huzurlu kırlardan geçiyoruz. Ancak Kaltenkirchen'in arkasında trafik aksıyor. Traktörler korna çalarak geçiyor: “Bu böyle gider” diyor kartonda, “daha ileri gidemez.”

#Konular