Dünya bir sonraki kriz için ‘tehlikeli bir şekilde hazırlıksız’: Kızıl Haç

QAvvap

New member


CENEVRE: Tüm ülkeler bir sonraki salgın için “tehlikeli bir şekilde hazırlıksız” kalıyor Kızıl Haç Pazartesi günü uyardı ve gelecekteki sağlık krizlerinin, giderek artan olasılıkla iklimle ilgili felaketlerle çarpışabileceğini söyledi.
Uluslararası Kızıl Haç Federasyonu’na göre, Covid-19 salgınının “acımasız” üç yılına rağmen, güçlü hazırlık sistemleri “ciddi şekilde eksik” ve Kızılay Dernekleri (IFRC) dedi.
Dünyanın en büyük insani yardım ağı, bir sonraki krize hazırlanmak için güven, adalet ve yerel eylem ağları oluşturmanın hayati önem taşıdığını söyledi.
Hükümetlerin şu anda 2019’da olduklarından daha hazır olmadığı sonucuna varan IFRC, “Bütün ülkeler gelecekteki salgınlara tehlikeli bir şekilde hazırlıksız durumda” dedi.
Ülkelerin “birden çok tehlikeye” hazırlıklı olması gerektiğini söyledi ve toplumların ancak aynı anda meydana gelebilecekleri için farklı türde felaketler için plan yaparak gerçekten dirençli hale geldiklerini söyledi.
IFRC, bu yüzyılda iklimle ilgili felaketlerdeki ve hastalık salgın dalgalarındaki artışa atıfta bulundu ve bunlardan sadece biri Covid-19’du.
Aşırı hava olaylarının daha sık ve yoğun hale geldiğini ve “bunlara basitçe yanıt verme yeteneğimizin sınırlı olduğunu” söyledi.
IFRC, Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsü uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesinin üçüncü yıldönümünde, Covid-19 ölçeğinde gelecekteki trajedileri hafifletmek için öneriler içeren iki rapor yayınladı.
IFRC Genel Sekreteri, “Covid-19 salgını, küresel toplumun bir sonraki sağlık krizine şimdiden hazırlanması için bir uyandırma çağrısı olmalıdır” dedi. Jagan Chapagain.
“Bir sonraki salgın kapıda olabilir; Covid-19 deneyimi hazırlık adımlarımızı hızlandırmayacaksa ne hızlandıracak?”
Rapor, büyük tehlikelerin zaten en savunmasız olanları etkilediğini ve bir hastalık daha tehlikeli bir biçimde tekrarlanabileceğinden, en yoksulları açığa çıkarmanın “kendi kendini baltalamak” olduğunu söyledi.
Güvenin kırılması – IFRC, insanların güvenlik mesajlarına güvenmeleri halinde halk sağlığı önlemlerine uymaya ve aşıyı kabul etmeye istekli olacaklarını söyledi.
Ancak örgüt, krize müdahale ekiplerinin “güven inşa etmek için bir dahaki sefere kadar bekleyemeyeceklerini” söyledi ve zaman içinde tutarlı bir uygulama çağrısında bulundu.
IFRC, güvenin kırılgan olduğu zamanlarda halk sağlığının politik ve bireyselleştiğini ve bu durumun Covid yanıtını engellediğini söyledi.
Ayrıca, koronavirüs pandemisinin kötü sağlık koşulları, aşırı kalabalık, sağlık ve sosyal hizmetlere erişimin olmaması ve yetersiz beslenme ile hastalıkların gelişmesi için koşullar yaratarak eşitsizliği büyüttüğünü ve şiddetlendirdiğini söyledi.
Rapor, “Dünyanın bir sonraki krizden çok önce eşitsiz sağlık ve sosyoekonomik kırılganlıkları ele alması gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.
Örgüt ayrıca, pandemiler burada başlayıp biterken yerel toplulukların hayat kurtarıcı işler yapmak için seferber edilmesi gerektiğini söyledi.
IFRC, daha ucuz ve saklaması ve yönetmesi daha kolay olan pandemik müdahale ürünlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.
Ülkeler, 2025 yılına kadar yerel sağlık finansmanını gayri safi yurtiçi hasılanın %1’i kadar ve küresel sağlık finansmanını yılda en az 15 milyar dolar artırmalıdır.
IFRC, ağının son üç yılda 1,1 milyardan fazla insana ulaştığını ve onları Covid salgını sırasında güvende tutmaya yardımcı olduğunu söyledi.