DSÖ, Covid-19’un ‘küresel sağlık acil durumu’ olmaya devam ettiğini söyledi

QAvvap

New member


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/CENEVRE: Kovid-19 pandemisi bir ‘kalırküresel sağlık krizi‘ ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ölümcül virüs, öngörülebilir gelecekte insanlarda ve hayvanlarda ‘kalıcı olarak yerleşik bir patojen’ olarak kalacak.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünya salgının dördüncü yılına girerken, bir yıl öncesine göre “şu anda çok daha iyi durumda olduğumuza” şüphe olmadığını söyledi. Omikron dalgası zirvesindeydi. dedi COVID-19 bir sağlık acil durumu olmaya devam ediyor.
Ghebreyesus, “Üç yıl önce bugün, Covid-19’un küresel yayılması nedeniyle uluslararası düzeyde endişe verici bir halk sağlığı acil durumu ilan ettim – uluslararası sağlık yönetmeliği kapsamındaki en yüksek alarm düzeyi ve şimdilik tek uyarı düzeyi” dedi.
Koronavirüs Hastalığı Acil Durum Komitesi tarafından kendisine “Covid-19’un küresel bir sağlık acil durumu olmaya devam ettiği” tavsiyesinde bulunulduğunu söyledi.
Komite, Covid-19 salgınının bir ‘dönüm noktasına’ yaklaştığını kabul etti.
“Enfeksiyon ve/veya aşılama yoluyla küresel olarak daha yüksek düzeyde nüfus bağışıklığına ulaşmak, SARS-CoV-2’nin hastalık ve ölüm üzerindeki etkisini sınırlayabilir, ancak bu virüsün insanlarda ve hayvanlarda kalıcı olarak yerleşik bir patojen olarak kalacağına dair çok az şüphe var. . öngörülebilir gelecek için” dedi.
Virüsü insan ve hayvan rezervuarlarından çıkarmanın pek olası olmadığını, ancak hastalık ve ölüm üzerindeki yıkıcı etkisini azaltmanın başarılabilir olduğunu ve “öncelikli bir hedef” olarak kalması gerektiğini kaydetti.
Ghebreyesus, bildirilen haftalık ölüm sayısının Aralık başından bu yana arttığı ve son sekiz haftada 170.000’den fazla kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği konusunda uyardı.
“Virüsü kontrol altında tutmuyoruz, ancak nüfus ve sağlık sistemlerindeki güvenlik açıklarını ele almak için daha fazlasını yapabiliriz” dedi ve bunun en fazla risk altında olanların yüzde 100’ünün aşılanması gerektiği anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.
Aynı zamanda testlere daha fazla erişim ve antivirallerin erken kullanımı anlamına gelir; bir vaka artışı olduğunda bağlama özel önlemler almak; ve laboratuvar ağlarını sürdürmek ve genişletmek.
Ayrıca virüs ve aşılar hakkında yanlış bilgilendirme ile mücadele çağrısında bulundu. Yeni koronavirüs ilk olarak 31 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde bildirildi. DSÖ’ye göre dünya çapında şimdiye kadar 6,8 milyon ölüm dahil 752,5 milyondan fazla doğrulanmış Covid-19 vakası oldu.
Şimdiye kadar, dünya çapında 13,1 milyar doz Covid-19 aşısı uygulandı ve sağlık çalışanlarının yüzde 89’u ve yaşlı yetişkinlerin (60 yaş üstü) yüzde 81’i birincil seriyi tamamladı.
DSÖ başkanı, dünyanın önümüzdeki yıl hastaneye yatışların ve ölümlerin mümkün olan en düşük seviyeye indirildiği ve sağlık sistemlerinin Kovid-19’u entegre ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebildiği yeni bir aşamaya geçeceği konusunda umutlu olduğunu söyledi. .
“Aşılama, yaklaşımımızın önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Şu anda Üye Devletlere ve üreticilere aşı bileşimi ve aşılama sıklığı konusunda tavsiyelerde bulunacak en etkili mekanizmayı belirlemek için çalışıyoruz” dedi.