Depremler: Türkiye ve Suriye: Afet bölgesinde 11.700’den fazla ölü

PiKe

Member
deprem
Türkiye ve Suriye: Afet bölgesinde 11.700’den fazla ölü





Kurtarma görevlileri ve bölge sakinleri, Suriye’nin İdlib bölgesindeki Harem’de çöken binaların enkazını araştırıyor. Fotoğraf

© Ghaith Alsayed/AP/dpa


Uluslararası destek yavaş yavaş Türkiye’ye ve ayrıca Suriye’ye geliyor. Buna rağmen birçok depremzede hala ihtiyaç duydukları yardımı bekliyor. Bu arada ölü sayısı artmaya devam ediyor.





Suriye ve Türkiye’deki deprem bölgelerinde, gömülü insanları ararken, çöken bina kalıntılarından giderek daha fazla ceset çıkarılıyor. Türk makamları, teyit edilen kurbanların sayısını birkaç kez yukarı doğru düzeltti – iki ülkede 11.700’den fazla insan öldü.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkilenenlere mali destek sözü verirken, aynı zamanda kurtarma operasyonlarında yaşanan zorlukları da kabul etti. Bu arada, uluslararası yardım hızlandırıldı.


Örneğin Berlin’de federal hükümet, Suriye ve Türkiye’ye yönelik insani yardımını 26 milyon avro daha artırdı. Federal Dışişleri Bakanlığı’na göre, iki Birleşmiş Milletler yardım fonu için toplam 25 milyon avro ve Malta yardım hizmeti için bir milyon avro ayrıldı. Şansölye Olaf Scholz (SPD), Federal Meclis’te yaptığı açıklamada, Almanya’nın Türkiye’ye yardım ulaştırdığını ve Suriye’deki deprem bölgesine insani yardım götürmek için Birleşmiş Milletler ile yakın temas halinde olduğunu söyledi.


Suriye’ye yardım henüz ulaşmadı


Durum özellikle kuzey Suriye’de kafa karıştırıcı. Orada destek zor, bu da siyasi durum nedeniyle daha da zorlaşıyor – örneğin Türkiye ile Suriye arasındaki tek açık sınır kapısı Bab al-Hawa’da. Orada, hasarlı bir yol insani yardımın ulaştırılmasını geciktirmişti. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre yol şu anda onarıldı. BM, ilk kamyonların Perşembe günü tekrar gidebileceğinden emindi.


Bab al-Hawa, bir zamanlar yardımların Suriye’nin hükümet tarafından kontrol edilmeyen bölgelerine de ulaşabildiği dört sınır kapısının sonuncusu. 2011’den beri Suriye’de iç savaş sürüyor. Başkan Beşar Esad’ın hükümeti şimdi parçalanmış ülkenin yaklaşık üçte ikisini yeniden kontrol ediyor.


Başkent Şam üzerinden ülkeye gelen yardım malzemeleri Esad hükümeti tarafından dağıtılıyor. Tekrar tekrar hükümetin kendini zenginleştirdiği ve düşmanca gördüğü alanları görmezden geldiğine dair haberler var. Yalnızca iç savaş ülkesinde binlerce insan hâlâ kayıp. Enkazları temizlemek için ekipman eksikliği var.


Zaman bitiyor


Erdoğan’a göre Türkiye’de şu ana kadar 9 bin 57’den fazla kişi hayatını kaybetti. Son zamanlarda Suriye’den 2.662 ölüm bildirildi. İki ülkede 57 binden fazla insan yaralandı. En azından artık kurtarma çalışmalarına çok daha fazla kurtarma ekibinin dahil olması nedeniyle kurbanların sayısı fırladı. Bu kadar çok kayıp varken daha fazla ceset bulunmasından korkuluyor.


Kış sıcaklıklarında, zaman çok önemlidir. Özellikle Türkiye, dışarıdan gelecek yardıma güvenebilir. Federal Teknik Yardım Ajansı’ndan (THW) yaklaşık 50 gönüllü Çarşamba günü ülkenin güneydoğusundaki Gaziantep’e geldi. Diakonie Katastrophenhilfe, ortak kuruluşların afetten etkilenenlere şilte, kışlık giysi, battaniye ve içme suyu dağıtmaya başladığını duyurdu. Birçok kuruluş bağış çağrısında bulundu.


Federal İçişleri ve Savunma Bakanlığı’na göre, diğer şeylerin yanı sıra Almanya’dan afet bölgesine çadırlar, uyku tulumları, kamp yatakları, battaniyeler, ısıtıcılar ve jeneratörler getiriliyor. İçişleri Bakanlığı sözcüsü, toplam değeri bir milyon avro olan yaklaşık 82 ton malzeme bildirdi. Hava Kuvvetlerine göre, Bundeswehr Perşembe sabahı yaklaşık 50 ton yardım malzemesi uçurmak istiyor. Yardım teslimatı ile günde üç uçuş olduğu söyleniyor.


Erdoğan afet bölgesine gidiyor


Kahramanmaraş ziyareti sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı, etkilenen ailelere 10.000 Türk Lirası (yaklaşık 500 Euro) acil yardım sözü verdi. “Tabii ki ilk gün bazı sorunlar yaşandı ama ikinci gün ve bugün durum idare edildi.” Etkilenenler, gömülü olanları kurtarırken yardımın olmamasını veya çok yavaş olmasını eleştiriyor.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a göre, Türkiye’de hâlihazırda 103.800 yardımcı görevlendirilmiş durumda. Erdoğan’a göre 60’tan fazla ülkeden geliyorlar. ABD Savunma Bakanlığı’na göre, ABD’den ilk kurtarma ekipleri Çarşamba günü Türkiye’ye geldi.


Türkiye’de felaket giderek bir iç siyasi mesele haline geliyor: En büyük muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı krizi yönetememekle suçladı. Cumhurbaşkanı, 20 yıllık saltanatı boyunca ülkeyi böyle bir depreme hazırlamayı başaramadı.


Türkiye coğrafi konumu nedeniyle depremlere özellikle eğilimlidir. Bununla birlikte, birçok yerde, birçok evin yıkılmasının nedeni olarak zayıf bina dokusu da tartışılmaktadır.


7,7 ila 7,8 büyüklüğündeki deprem, Pazartesi sabahı erken saatlerde Türkiye-Suriye sınırındaki bölgeyi salladı. Aynı bölgede Pazartesi öğleden sonra 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Binlerce bina çöktü.


Kurtarma çalışması zamana karşı bir yarıştır: gömülü insanlar için kritik hayatta kalma sınırı genellikle 72 saattir. Donma noktası civarındaki sıcaklıklar, hayatta kalanlar için işleri daha da zorlaştırdı ve birçoğunun artık başlarını sokacak bir çatıları yoktu.


dpa

#Konular