Çevre: Doğa rezervlerinde bile korunmayan böcekler

PiKe

Member
Çevre
Doğa rezervlerinde bile korunmayan böcekler





Bir yaban arısı, sabah güneşinin aydınlattığı bir sıra gelinciklere doğru uçar. Böcekler, Almanya’nın her yerinde, doğa rezervlerinde bile ölüyor. Fotoğraf

© Sebastian Gollnow/dpa


Geçen 25 yıl içinde, Almanya’daki uçan böceklerin sayısı yüzde 75’ten fazla azaldı. Korunan doğada bile, hayvanların hayatta kalma şansı yok gibi görünüyor.





Böcekler, Almanya’nın her yerinde, doğa rezervlerinde bile ölüyor. Bu, Alman Doğayı Koruma Birliği’nin (Nabu) yönetimindeki “DINA” (doğa koruma alanlarındaki böceklerin çeşitliliği) araştırma projesinin Çarşamba günü Berlin’de sunulan araştırmalarının sonucuydu.


Nabu’ya ek olarak, projede sekiz bilimsel kurum yer aldı. Nabu’dan proje yöneticisi Gerlind Lehmann, sonuçların, 2017’de bilimsel olarak kanıtlanmış olan, doğa rezervlerindeki böceklerde büyük bir düşüşün devam ettiğini gösterdiğini söyledi. “Öyle olduğundan korktum, olmamasını umdum.”


2017’de Krefeld Entomoloji Derneği’nden gönüllü entomologlar, Almanya’nın bazı bölgelerindeki toplam uçan böcek kütlesinin 1989 ile 2016 arasında yüzde 75’ten fazla azaldığını gösterdi. Lehmann’a göre Dina projesi, doğrudan ilişkili olan toplam böcek ağırlığını gösteriyor. tür zenginliğine, o zamandan beri hiçbir şekilde iyileşmedi. Kesin rakamlar önümüzdeki aylarda yayınlanacak.


Pestisitlerden kaçış yok


Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından finanse edilen proje için Mayıs 2019 ile Nisan 2023 arasında Almanya’da tamamı doğa koruma alanı içinde olan 21 farklı yerde uçan böcek popülasyonları kaydedildi. Bunun için sözde halsizlik tuzakları kuruldu. Bunlar, uçan böceklerin bir toplama kabına yönlendirildiği ve öldürüldüğü çadır benzeri ağlardır. Tüm sahalar açık arazide ve geleneksel olarak tarım yapılan tarım arazilerinin yakınındaydı.


Sonuçlara göre, böcek çeşitliliğine yönelik özellikle ciddi bir tehdit, doğa rezervlerinin genellikle böcek öldürücü pestisitlerin uygulandığı alanların yakınında bulunmasıdır. Lehmann’a göre, Almanya’daki yaklaşık 9.000 doğa rezervinin yüzde 25’inden fazlası en az yarım hektarlık alanlara sahip. Sonuç: İncelenen böceklerde 47 farklı pestisit kalıntısı bulundu. Hatta incelenen yerlerin yarısından fazlasında yasaklı bir böcek ilacı tespit edildi.


Doğa rezervlerindeki biyolojik çeşitliliği korumak ve türlerin yok oluşunu durdurmak için proje katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, planlama sırasında korunan alanların çevresinin de dikkate alınması çağrısında bulundu.


DINA Krefeld Çalışması araştırma projesi hakkında bilgi


dpa

#Konular