Brezilya: Rio'da karnaval başlıyor: Sambodrome'da geçit törenleri başlıyor

PiKe

Member
Brezilya
Rio'da karnaval başlıyor: Sambodrome'da geçit törenleri başlıyor





Rio'daki Sambodrome'daki Imperatriz Leopoldinense samba okulunun bir üyesi. Fotoğraf

© Fernando Souza/dpa


Rio Karnavalı dünyanın en büyük partisi olarak kabul ediliyor. Kentte toplam 7 milyon kişinin bulunması bekleniyor. Artık koşuşturmaca başladı.





Sıcak ritimler, binlerce kostüm ve yüksek sesli samba sesleri: Rio de Janeiro'da, Sambodrome'daki dünyaca ünlü geçit törenleri ileri sınıfın samba okullarıyla başladı. “União do Parque Acari” okulu Cuma akşamı (yerel saat) başladı. Yıldızlı bir gecede yaptığı yürüyüşte “Ilê Aiyê – 50 yıllık mücadele ve direnişin” öyküsünü anlattı. Brezilya'nın ilk Afro bloğu, siyah kültürün ve siyah Brezilya nüfusuna karşı ayrımcılığa karşı direnişin sembolüdür.


Geçit töreninin tanıtım sınıfına girmeye hak kazanan diğer 7 samba okulu da cumartesi sabahın erken saatlerine kadar gösteriler yaparak, muhteşem şamandıralarıyla izleyenleri bambaşka bir dünyaya götürdü. Karnaval aynı zamanda Recife, Salvador ve São Paulo gibi diğer Brezilya şehirlerindeki kalabalıkları da heyecanlandırdı.


Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes, gün içinde Şeker Tepesi'ndeki renkli koşuşturma içinde şehrin anahtarlarını karnavalın simge figürü “Kral Momo”ya teslim ederek resmen zili çalmıştı. Hatta bu süreç, Resmi Gazete'nin özel sayısında yayınlanan bir kararnamede de yer aldı.


Milyonlar televizyon karşısında


En iyi on iki okul Pazar ve Pazartesi günü sahne alacak. Brezilya'da ve dünya çapında tribünlerdeki onbinlerce kişi ve televizyon izleyen milyonlarca kişi, genellikle ünlü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer'in 1984 yılında tasarladığı büyük podyumdaki geçit törenlerini izliyor. Bu yıl Tribünenstrasse 40. yılını kutluyor.


Rio Karnavalı dünyanın en büyük partisidir ve şehir yönetimi şehirde toplam yedi milyon insanın bulunmasını beklemektedir. Karnavalın, doğrudan veya dolaylı olarak kutlamalarla bağlantılı hizmetlerle birlikte beş milyar real (yaklaşık 934 milyon euro) tutarında ekonomik ciro yaratacağı tahmin ediliyor. Otellerin bayram döneminde yüzde 85 dolulukla çalışacağı belirtildi. Geçtiğimiz hafta sonundan bu yana Rio sakinlerinin tabiriyle “Cariocas”, şehrin çeşitli yerlerindeki sokaklarda müzisyenler ve dansçılar eşliğinde turistler karnaval havasına giriyor. Şu anda güney yarımkürede yaz ortası; Sugarloaf Dağı'ndaki termometre Cuma günü 30 derecenin üzerinde gösterdi.


Paralel bir karnaval olarak “Blocos”


Önümüzdeki günlerde sokak karnavalında bloko adı verilen onlarca karnaval grubu ilçelerin sokaklarında gösteri yaparak atmosfer yaratacak. “Blocos” her zaman, bir jürinin artistik patinaj gibi puanları ödüllendirdiği Sambodrome'daki katı kurallara tabi geçit törenlerine paralel bir karnaval oluşturmuştur. Şehir yönetimi bu sezon 453 hamleyi onayladı. Karnavalın organizasyonundan sorumlu olan Riotur turizm acentesinin başkanı Ronnie Costa, “Rio de Janeiro, Karnaval'ı dünyaya şehrin sunabileceği en iyi şeyleri göstermek için kullanıyor” dedi.


Şehir yönetimine göre bu yılki karnaval, 62,5 milyon real (yaklaşık 11,6 milyon euro) ile devlet tarihindeki en büyük karnaval yatırımı. Karnaval sanatçıları yıl boyunca hazırlıklara toplam 960 saat harcadı. Costa, “festivalin mükemmel olmasını sağlamak için” planlamanın dört aydan fazla bir süre önceden başladığını söyledi.


dpa

#Konular