Bilim: Bavyera’daki araştırmacılara ve iki meslektaşına Nobel Fizik Ödülü

PiKe

Member
Nobel Tıp Ödülü Pazartesi günü korona aşılarının geliştirilmesi için önemli temeller oluşturan bir araştırma ikilisine verildi. Jüri artık fizik dalında ödül kazananları da belirledi.





Bu yılki Nobel Fizik Ödülü insanın hayal gücüne meydan okuyor. Bu, atom çekirdeğinin dışındaki doğadaki en hızlı süreçlerin gerçek zamanlı olarak izlenmesiyle ilgilidir: elektronların hareketleri.


Stockholm’deki İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin duyurduğu gibi, bu, Münih yakınlarındaki Garching’de araştırma yürüten Macar doğumlu Ferenc Krausz ve iki Fransız araştırmacı Anne L’Huillier ve Pierre Agostini tarafından mümkün kılındı.


Atomlardaki son derece hızlı süreçlerin görünümü


Elektronların hareket ettiği veya enerji değişikliklerinin olduğu ultra hızlı süreçleri ölçmek için kullanılabilecek son derece kısa ışık flaşları üretmenin bir yolunu geliştirdiler. Alman Basın Ajansı’na konuşan Krausz, “Bu hareketler canlı organizmalardaki tüm moleküler süreçleri başlatıyor ve hastalıkların en temel düzeyde gelişmesinden nihai olarak sorumlu” dedi. Fiyatla ilgili olarak şunları söyledi: “Bunun bir rüya değil, gerçek olduğunu anlamaya çalışıyorum.”


Tıpkı durağan görüntülerden oluşan bir filmin sürekli bir hareket olarak algılanması gibi, hızlı gelişen olaylar da insanların algısında birbirine karışır. Nobel Komitesi’ne göre elektronların dünyasında değişiklikler attosaniyenin onda biri kadar bir sürede gerçekleşiyor.


Attosaniye, saniyenin milyarda birinin milyarda biridir (0,00000000000000001 saniye). “Bir attosaniye o kadar kısa ki, bir saniyede evrenin yaratılışından bu yana geçen saniyelerin sayısı kadar attosaniye var” diyor. Evren 13,8 milyar yaşındadır.


61 yaşındaki Krausz, Garching’deki Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü’nde (MPQ) ve Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde yönetici olarak araştırma yürütüyor. 1958 doğumlu L’Huillier, Lund Üniversitesi’nde (İsveç) çalışıyor ve şu anda emekli olan 1941 doğumlu Agostini, ABD’de Ohio Eyalet Üniversitesi’nde çalışıyor.


L’Huillier araştırmanın temelini geliştirdi: 1987’de inert bir gaz yoluyla kızılötesi lazer ışığı gönderdi. Işıkta özel dalgaların oluştuğunu keşfetti. Bunun nedeni, lazer ışığının gazın atomlarıyla etkileşime girmesi ve bazı elektronları enerjiyle yüklemesi ve bunun daha sonra ışık olarak yayılmasıdır. 2001 yılında Agostini her biri yaklaşık 250 attosaniye süren bir dizi ışık çakması üretti. Krausz, yaklaşık 650 attosaniyelik bir süreye sahip bireysel ışık darbelerini izole etti.


Yeni çalışma alanları ortaya çıktı


Nobel Fizik Komitesi başkanı Eva Olsson, “Artık elektron dünyasının kapısını açabiliriz” dedi. “Attosecond fiziği bize elektronlar tarafından kontrol edilen mekanizmaları anlama fırsatı sunuyor.” Krausz’un dpa’ya söylediği gibi bunlar arasında bilgisayar veya cep telefonu gibi elektronik cihazlar da yer alıyor.


Federal Başkan Frank-Walter Steinmeier Salı günkü tebrik yazısında, araştırmasına dayanarak canlı organizmaların yüksek çözünürlüklü mikroskopisi gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıktığını yazdı. “Ayrıca göz hastalıkları ve kanserin teşhisinde kullanılan lazerleri de geliştirerek insanlığa büyük bir hizmet sağladılar.”


Krausz şöyle açıkladı: “Çalışma grubumun şu anda en çok ilgilendiği şey, hastalıkların erken tespiti için etkileşimin ve ışıkla seçilimin kullanılması.”


Devam eden uzun vadeli bir çalışma özellikle akciğer, meme ve prostat tümörlerinin erken tespiti ile ilgilidir. Başlangıçta sağlıklı olan 10.000 katılımcıdan alınan kan örnekleri, gelişen hastalıkların kanıtını elde etmek amacıyla düzenli olarak kızılötesi lazer ışığıyla inceleniyor. Bu laboratuvar testleriyle karşılaştırılacaktır.


Krausz, “Sonuçlar oldukça umut verici” dedi. “Fakat bunun gerçekten güvenilir bir yöntem olduğuna dair tüm kanıtları elde etmemizin muhtemelen bir beş ila 10 yıl daha alacağını düşünüyorum.”


Sınıfta Stockholm’den çağrı


L’Huillier – Nobel Fizik Ödülü’nü alan yalnızca beşinci kadın – bilimin en büyük onuruna görev bilinciyle yanıt verdi: Haberin kendisine nereden ulaştığı sorulduğunda nükleer fizikçi “Ben öğrettim” dedi. Mola sırasında çağrıya ancak üçüncü veya dördüncü denemede cevap verebildi ve ardından derse devam etti. Ancak dersinin son yarım saati “biraz zordu”.


Bu çağrı Krausz’u da hazırlıksız yakaladı. Evli ve iki yetişkin kızı olan fizikçi, “Böyle bir şey bekliyorsanız, aslında kendinizi delirtiyorsunuz demektir” dedi ve kitap okumayı ve sporu hobileri olarak sıraladı. “Araştırmada çalışırken boş zaman kıt bir şeydir.”


Fizikçiler için bu yılın en önemli ödülü toplam on bir milyon kron (yaklaşık 950.000 euro) değerinde. İlk kez verildiği 1901 yılından bu yana 5 kadın araştırmacı ve 219 araştırmacı Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü; bunlardan biri, Amerikalı John Bardeen, hatta iki kez.


Daha fazla Nobel Ödülü


Pazartesi günü Nobel Tıp Ödülü, Macaristan doğumlu biyokimyacı Katalin Karikó ve ABD’li immünolog Drew Weissman’a verildi. Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nün açıklamasında belirtildiği üzere Corona’ya karşı mRNA aşılarının geliştirilmesi konusunda temel çalışmalar yapmışlardı.


Nobel Kimya Ödülü’nü kazananlar çarşamba günü açıklanacak. Nobel Edebiyat Ödülü ve Nobel Barış Ödülü’ne ilişkin duyurular Perşembe ve Cuma günü yapılacak. Dizi önümüzdeki Pazartesi günü İsveç Reichsbank’ın sponsorluğunda verilen Nobel Ekonomi Ödülü ile sona erecek.


Ödüllerin törensel sunumu geleneksel olarak ödülün kurucusu Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta yapılıyor.


dpa

#Konular