Bazı Ukraynalılar Noel’de Rusya’ya veda etmek için harekete geçiyor

QAvvap

New member
BOBRYTSIA: Ukraynalılar, tıpkı Ruslar gibi genellikle Noel’i 7 Ocak’ta kutlarlar. Ama bu yıl değil ya da en azından hepsi değil. Bazı Ortodoks Ukraynalılar, dünyadaki birçok Hristiyan gibi Noel’i 25 Aralık’ta kutlamaya karar verdiler. Evet, bunun savaşla bir ilgisi var ve evet, yerel kiliselerinin kutsamasına sahipler.
Aralık ayında İsa’nın doğumunu anma fikri yakın zamana kadar Ukrayna’da radikal kabul edildi, ancak Rus işgali birçok kalbi ve fikri değiştirdi.
Ekim ayında liderler Ukrayna Ortodoks KilisesiRus Kilisesi’ne bağlı olmayan ve ülkedeki Ortodoks Hristiyanlığın iki kolundan biri olan Kilise, inananların 25 Aralık’ta kutlama yapmasına izin vermeyi kabul etti.
Tarih seçiminin, rakip Ortodoks kiliselerinin olduğu ve ayinlerdeki küçük revizyonların silahlı savaşa paralel bir kültür savaşında güçlü bir öneme sahip olabileceği bir ülkede açık siyasi ve dini imaları var.
Bazı insanlar için tarihleri değiştirmek, Rusya’dan, kültüründen ve dininden ayrılmak anlamına gelir. Kiev’in varoşlarındaki bir köydeki insanlar geçtiğimiz günlerde Noel kutlamalarını artırmak için oy kullandı.
Bobrytsia’da yaşayan 33 yaşındaki Olena Paliy, “24 Şubat’ta başlayan büyük çaplı işgal, bir uyanış ve artık Rus dünyasının bir parçası olamayacağımızın farkına varmamızdır” dedi.
Ukrayna’da Ortodoksluk üzerinde egemenlik iddiasında bulunan Rus Ortodoks Kilisesi ve diğer bazı Doğu Ortodoks kiliseleri eski Jülyen takvimini kullanmaya devam ediyor.
Noel, bu takvimde 13 gün sonraya veya çoğu kilise ve laik grup tarafından kullanılan Gregoryen takvimine göre 7 Ocak’a denk gelir.
Katolik Kilisesi modern, astronomik olarak daha doğru Gregoryen takvimini ilk olarak 16. yüzyılda benimsedi ve o zamandan beri Protestanlar ve bazı Ortodoks kiliseleri Noel’i hesaplamak için kendi takvimlerinde ince ayar yaptılar.
Sinod Ortodoks Kilisesi Ukrayna hükümeti Ekim ayında yerel kilise rektörlerinin, kararın yıllarca süren tartışmaların ardından ancak aynı zamanda savaş koşullarının bir sonucu olduğunu söyleyerek tarihi kendi topluluklarıyla birlikte seçebileceklerine karar verdi.
Bobrytsia’da, inancın bazı üyeleri, yakın zamanda Rusya ile hiçbir bağı olmayan Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bir kısmına geçen yerel kilise içindeki değişimi destekledi.
Geçen hafta yapılan oylamada 204 kişiden 200’ü, 25 Aralık’ın Noel’i kutlamak için yeni gün olarak kabul edilmesine evet dedi.
Bobrytsia’da yerel bir yetkili olan Roman Ivanenko, “Bu büyük bir adım, çünkü tarihimizde Ukrayna’da Noel’i tüm Hıristiyan dünyasıyla aynı tarihlerde kutlamadık. Bunca zaman ayrıydık” diyor. değişimin başlatıcıları.
Geçişle birlikte Ruslarla “bu bağlantıyı kestiklerini” söyledi.
Tüm Kiev bölgesinde olduğu gibi, Bobrytsia’da Pazar sabahı siren sesleriyle başladı, ancak bu, insanların 25 Aralık’ta ilk kez bir Noel Ayini’ne katılmak için kilisede toplanmasını engellemedi. Sonunda, başkentte herhangi bir saldırı bildirilmedi.
Rahip Rostyslav Korchak, “İsa” dan çok “savaş”, “askerler” ve “kötü” kelimelerini kullandığı vaazında, “Tatil ruhta doğduğu için hiçbir düşman tatili elimizden alamaz” dedi. İsa”.
65 yaşındaki Anna Nezenko, bina 2000 yılında açıldığından beri her Noel’de, ama her zaman 7 Ocak’ta Bobrytsia’daki kiliseyi ziyaret etti. Pazar günü bunu yapmanın garip olmadığını düşündüğünü söyledi.
“En önemli şey, Tanrı’nın kalpte doğmasıdır” dedi.
2019 yılında Doğu Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Ekümenik Patrik Bartholomew, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne tam bağımsızlık veya otosefali verdi.
Ukrayna’nın eski Sovyetler Birliği’nden siyasi bağımsızlığıyla bağlantılı olarak ulusal bir kilisenin tanınmasını savunan Ukraynalılar, uzun süredir böyle bir onay istiyorlardı.
Rus Ortodoks Kilisesi ve lideri Patrik Kirill, Ukrayna’nın Bartholomew’in yetkisi altında olmadığını söyleyerek hareketi şiddetle protesto etti.
Ülkenin Ortodoksluğunun diğer büyük kolu olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, savaşın patlak vermesine kadar Moskova’ya sadık kaldı. Hükümet gözetiminde kalmasına rağmen, Mayıs ayında bağımsızlığını ilan etti. Kilise geleneksel olarak Noel’i 7 Ocak’ta kutlar.