Bakhmut: Bakhmut için verilen savaş ‘gece gündüz’ devam ediyor; ABD, Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık yeni silah yardımı hazırlıyor

QAvvap

New member


CHASIV YAR: Ukrayna güçleri doğu kentine tutundu Bahmut ABD, Ukrayna’ya yeni askeri yardımın Cuma günü Alman liderle yapılacak görüşmede görüşüleceğini söylediği için Rus saldırganları durdurmak amacıyla yeni siperler kazdı.
Rus güçleri aylardır Donetsk eyaletindeki Bakhmut’a bazen dalgalar halinde saldırıyor ve bölge savaşın en kanlı muharebelerinden biri haline geldi.
Ukrayna Ulusal Muhafızları komutan yardımcısı Volodymyr Nazarenko, Ukrayna’nın NV Radyosuna verdiği demeçte, “Bakhmut’ta çatışma 24 saat sürüyor… Durum kritik.”
“Şehri saldırı ile ele geçirmeye çalışırken kayıplarını dikkate almıyorlar. Bakhmut’taki güçlerimizin görevi, düşmana olabildiğince çok kayıp vermektir. Ukrayna topraklarının her metresi düşmana yüzlerce cana mal oluyor.”
Ukrayna ordusu genelkurmayı Cuma günü yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde Ukrayna birliklerinin Bakhmut cephesinin beş ana bölgesinde 85’ten fazla saldırıyı püskürttüğünü söyledi.
2022’nin ikinci yarısında zemin kaybeden Rusya, Bakhmut’u almanın, çevredeki Donbass olarak bilinen sanayi bölgesinin geri kalanını fethetmek için bir adım olacağını söylüyor. Ukrayna, şehrin sınırlı bir stratejik değere sahip olduğunu ancak Rus kuvvetlerini tüketmek istediğini söylüyor.
Yakındaki kasaba ve köylerde yol boyunca 20 ila 40 metre aralıklarla yeni hendekler kazılmıştı, bu da Ukrayna kuvvetlerinin savunma mevzilerini güçlendirdiğinin bir işareti.
Nazarenko, “Mümkün olduğu kadar çok cephaneye ihtiyacımız var. Burada onları yok edecek cephanemizden çok daha fazla Rus var.” dedi. “Önemli olan düşman askerlerinin sayısı değil. Önemli olan teknoloji.”
Genelkurmay sabah raporunda, Rusya’nın Donetsk, Zaporizhzhia ve Herson Oblastlarında hava ve füze saldırılarıyla sivillere saldırmaya devam ettiğini söyledi.
“Düşman, uluslararası insancıl hukuk normlarını ihlal etmeye devam ediyor. Yaralı siviller var, çok katlı apartmanlar ve özel evler hasar gördü.”
Genelkurmay Başkanlığı, Zaporizhzhia ve Herson bölgelerinde son 24 saat içinde 45’ten fazla yerleşim yerinin Rus ateşi altına girdiğini söyledi.
Rus paralı askerlerinin işgal altındaki Zaporizhzhia Oblast bölgesinde Rus pasaportu olmayan sakinlerden araba çaldığı ve Herson Oblastı’nın Boiove yerleşimindeki insanları arazi tapularından vazgeçmeye zorladığı söylendi.
“Bu yıl 1 Mart itibariyle bu köyden yaklaşık 200 kişi sözde filtreleme tedbirleri için bilinmeyen bir yere götürüldü ve Rus paralı askerleri evlerine yerleştirildi.”
Reuters, savaş alanı raporlarını bağımsız olarak doğrulayamadı.
Çin ile ilgili endişeler
Yetkililer, Washington’un Kiev hükümeti için 400 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını ve bunun ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede kilit bir konu olmasının beklendiğini söylediler.
İki ABD’li yetkili ve pakete aşina bir kişinin verdiği bilgiye göre, yardımın esas olarak HIMARS fırlatıcıları için Güdümlü Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (GMLRS), Bradley Savaş Araçları için mühimmat ve zırhlı araç fırlatma köprüleri dahil olmak üzere mühimmat içermesi bekleniyor.
ABD, geçen yıl 24 Şubat’ta Batı yanlısı komşusunu işgal eden Rusya’ya karşı kendisini savunması için Ukrayna’ya yaklaşık 32 milyar dolar değerinde silah sağladı.
Üst düzey bir yönetim yetkilisi, Biden ve Scholz’un Çin’in Rusya’ya ölümcül yardım sağlayabileceği yönündeki endişeleri de giderebileceğini söyledi.
ABD’li yetkililer ve diğer kaynaklar, Biden yönetiminin, Pekin’in Rusya’ya askeri destek sağlaması durumunda Çin’e yeni yaptırımlar uygulama olasılığı hakkında yakın müttefikleri yokluyor. Çin, böyle bir yardımı düşündüğünü reddetti ve ABD’li yetkililer şüpheleri için herhangi bir kamuya açık kanıt sunmadı.
Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, gazetecilerin Çin’e yönelik olası yaptırımların Biden ve Scholz için bir konu olup olmayacağı sorusuna, “Rusya’ya üçüncü taraf desteği konusunun gündeme gelebileceğini” söyledi.
Uluslararası soğuk
Yıllarca süren çatışma binlerce kişiyi öldürdü, milyonları yerinden etti, Ukrayna şehirlerini yerle bir etti, küresel ekonomiyi sarstı ve uluslararası ilişkilerde bir Soğuk Savaş soğukluğu yarattı.
Rusya, “özel askeri operasyonunun” Ukrayna ordusunu düşürmeyi ve kendi güvenliğine yönelik bir tehdidi ortadan kaldırmayı amaçladığını söylüyor. Ukrayna ve müttefikleri, Moskova’yı toprakları ele geçirmek için sebepsiz yere savaşmakla suçluyor.
Rusya’nın işgalinden hemen önce, Çin lideri Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeleri arasında Batı’da alarma yol açan “sınırsız” bir ortaklık imzalamak için bir araya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 dışişleri bakanları toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a savaşı bitirmesini söyledi ve Moskova’yı nükleer silahlar için yeni START anlaşmasını (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) askıya almaya çağırdı.
İşgalden bu yana üst düzey diplomatlar arasındaki ilk yüz yüze görüşmeydi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov ve Blinken’in “yolda” 10 dakikadan az görüştüklerini söyledi.
Rusya, Batı’yı şantaj ve tehditlerle suçladı ve toplantı ortak bir açıklama yapılmadan sona ererken Çin’in tutumuna desteğini aldığını söyledi.
Blinken, Cuma günü Hindistan’ın başkentinde düzenlenen bir forumda, Rusya’nın cezasız bir şekilde savaşa girmesine izin verilmemesi gerektiğini, aksi takdirde “her yerdeki potansiyel saldırganlara onların da paçayı sıyırabileceklerine dair bir mesaj göndereceğini” söyledi.