Avrupa'daki büyük dolu taneleri – bu bölgeler özellikle etkileniyor

PiKe

Member
Aşırı hava koşulları
Bu bölgelerde özellikle sık sık dolu yağar





Güzel manzara, tehlikeli sonuçlar: Güney Almanya'da dolu fırtınası etkili oldu

© Eylem Basını

Christine Leitner



Dolu yağışı yağmurdan daha az sıklıkta görülür. Ancak dolu taneleri yağdığında, yoğun bir şekilde yağar, bir çalışma bunu gösteriyor.





Bir gök gürültüsü, biraz dolu, bol yağmur ve 29 Haziran'da Almanya ile Danimarka arasındaki Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçı sona erdi – en azından şimdilik. Yarım saatten biraz daha az bir süre sonra futbol maçı devam etti. Almanya kazandı, ancak maç özellikle fırtınanın neden olduğu zorunlu ara nedeniyle hatırlanacak. Şiddetli fırtınalar arttığı için gelecekte daha fazlası olabilir, bir Viyana'daki Avrupa Şiddetli Hava Koşulları Araştırma Merkezi'nin Amerikan Meteoroloji Derneği dergisinde yayınlanan çalışması.



Bilim insanları yalnızca genel olarak aşırı fırtınalarla değil, aynı zamanda özellikle gök gürültülü fırtınalar ve doluyla da ilgileniyorlardı. Tüm olası aşırı olaylarla karşılaştırıldığında, gümüş renkli buz taneleri en büyük ekonomik hasara neden oluyor. Örneğin, Alman Sigorta Birliği (GDV) 2023 için aşırı hava koşullarından kaynaklanan 5,7 milyar avroluk hasar bildirdi. En pahalı hasar, araçlara gelen dolu hasarıydı.

Fırtına: Engebeli arazide şimşek
Yaz aylarındaki fırtınalar
Neden giderek daha fazla gök gürültülü fırtına meydana geliyor ve bunlar en sık nerede meydana geliyor?




19.06.2024


Viyana'daki araştırma ekibi sadece dolu fırtınalarını daha doğru bir şekilde tahmin etmek için bir model geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda bu tür aşırı hava olaylarının gelişimini de yeniden yapılandırdı. Bununla ilgili veriler 1950'lerden beri mevcuttu, ancak tüm Avrupa'da mevcut değil; bunun yerine, Orta Avrupa'da yoğunlaşmıştır. Araştırmacılar hesaplamaları için vatandaşlardan gelen çevrimiçi fırtına raporlarının yanı sıra şiddetli hava koşulları için önceki atmosfer koşullarını da dahil ettiler ve Avrupa iklim değişikliği hizmeti Copernicus'tan bir analiz yöntemi kullanarak Avrupa için dolu olasılığını hesapladılar.


Kuzey İtalya özellikle dolu yağışından etkilendi




Çalışmaya göre, dolu fırtınası riski 1950 ile 2021 yılları arasında önemli ölçüde arttı. Gök gürültülü fırtınalar dağlık bölgelerde – Alpler, Kafkaslar, Karpatlar ve Pireneler'de – daha sık meydana geliyor. Yıldırımlar en sık ve en uzun süre kuzey İtalya'daki Alpler'in güney ucunda düşüyor.

Mayıs ayının sonunda Torino sakinleri sokaklardaki dolu tanelerini kürekle temizledi


Mayıs ayının sonunda Torino sakinleri sokaklardaki dolu tanelerini kürekle temizledi

© Matteo Secci / LaPresse via ZUMA Press / DPA



Analize göre, dolu orada kıtanın diğer yerlerinden daha sık meydana geliyor. Beş santimetre ve daha büyük çaplı buz taneciklerinin olasılığı 1950'den beri %300 arttı. Dolu riski güneydoğu Avusturya ve güney Polonya'da da artıyor. Araştırmacılar Almanya, Benelüks ülkeleri, İsviçre, kuzeybatı Balkanlar, Fransa ve İspanya için sadece marjinal bir artış kaydetti. Ancak çalışmanın yazarları, bu hava olayının Avrupa kapsamlı olarak izlenmiyor.


ABD ve İtalya'da dolu yağışı kayıtları




Araştırmacılar, modellerinde dolu için temelde farklı olmayan fiziksel koşulları da varsaydılar. Dolu genellikle gök gürültülü fırtınaların bir yan etkisidir. Nemli hava yoğunlaştığında, alt atmosferde büyümeye devam edebilen küçük buz taneleri oluşur. Belirli bir ağırlığa ulaştıklarında, yere düşerler. Çoğu durumda, taneler o kadar küçüktür ki, yere ulaşırken erir ve oraya yalnızca yağmur damlaları olarak ulaşırlar. Dolu taşlarının fiziksel koşulları dünya çapında aynıdır. Ancak bilim insanları, yağışın aynı zamanda yerel coğrafi koşullara da bağlı olduğunu yazıyor.

Mayıs 2024: Bir çocuk elinde yaklaşık 2 santimetrelik bir dolu tanesi tutuyor


Mayıs 2024: Bir çocuk elinde yaklaşık 2 santimetrelik bir dolu tanesi tutuyor

© Rolf VennenbeHaberler / DPA



Güney Avrupa'da dolu yağışının daha sık ve daha yoğun olmasının bir nedeni Akdeniz'deki daha sıcak sıcaklıklardır. İklim değişikliği ek suyun buharlaşmasına ve atmosferde nem olarak toplanmasına neden olur.


Ölçülen en büyük dolu tanesi 2010 yılında ABD'nin Güney Dakota eyaletinde bulundu. Çapı: 20,3 santimetre. Teksas da yakın zamanda rekor kıran büyüklükte buz taneleri. Avrupa'da bugüne kadarki en büyük dolu tanesi de en azından bir bowling topu kadar büyüktü ve kuzey İtalya'da keşfedildi, ancak yaklaşık 19 santimetre ile dünya rekorunu kıl payı kaçırdı.




Sigortacılar: İklim değişikliğine uyum acilen gerekiyor




Çalışmaya göre, dolu taneleri gelecekte de büyümeye devam edebilir; belirli bölgelerde genellikle en az iki, hatta bazen beş santimetreden daha büyükler. Aşırı hava olaylarının iklim değişikliği tarafından körüklendiği konusunda uzun zamandır siyasi ve bilimsel bir fikir birliği var. Bunu ve dolu tanelerinden kaynaklanabilecek yüksek maliyetleri göz önünde bulundurarak, GDV'nin yönetici müdürü yakın zamanda buna uyum sağlanması çağrısında bulundu. “İklim değişikliğine uyumu yapı yönetmeliklerine, daha az yüzey sızdırmazlığına ve taşkın bölgelerinde yapılaşma yasağına dayandırmamız gerekiyor.”


Derneğe göre, ülke çapındaki tüm konut binalarının ortalama %54'ü, fırtına ve dolu gibi bireysel hava olaylarına karşı değil, tüm doğal afetlere karşı sigortalıdır. Dernek, geçen yıl Almanya'daki en yüksek mali kaybı, yaklaşık iki milyar avro ile, tam da yakın zamanda şiddetli fırtınaların ve sellerin yaşandığı ve ara sıra gökyüzünden dolu yağan Bavyera'da kaydetti.

#Konular[/URL]