Avrupa Komisyonu TikTok’u resmi cihazlarda yasakladı

QAvvap

New member


BRÜKSEL: Avrupa Komisyonu Perşembe günü yasakladı TikTok AB siber güvenliğini güçlendirmeye çalışırken veri koruma endişeleri nedeniyle personel tarafından kullanılan resmi cihazlarda.
Ana şirketi olan TikTok ByteDance Çinli, Pekin’in kullanıcı verilerine ne kadar erişimi olduğuna dair korkular nedeniyle son aylarda Batı’nın artan incelemesine maruz kaldı.
Yeni yasak aynı zamanda Avrupa Komisyonu personelinin video paylaşım uygulamasını, resmi AB iletişim uygulamaları yüklü telefonlar da dahil olmak üzere kişisel cihazlarda kullanamayacağı anlamına geliyor.
Çalışanlar, uygulamayı mümkün olan en kısa sürede ve en geç 15 Mart’a kadar kaldırmalıdır.
AB sözcüsü Sonya Gospodinova AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu yönetim kurulunun kararı güvenlik nedenleriyle aldığını söyledi.
Tedbir, Komisyonu siber tehditlerden ve Komisyonun iş ortamına yönelik siber saldırılar için kullanılabilecek eylemlerden korumayı amaçlıyor” dedi.
Üye devletleri temsil eden Avrupa Konseyi veya Avrupa Parlamentosu gibi diğer AB kurumlarının benzer önlemler alıp almayacağı konusunda henüz bir yorum yapılmadı.
Haberin kamuoyuna duyurulmasının ardından AB Sanayi Komiseri Thierry Breton, kararı etkilediğini söylediği siber güvenlik risklerine dikkat çekti.
Breton gazetecilere verdiği demeçte, “Bir kurum olarak Avrupa Komisyonu, görevinin başından beri siber güvenliğe, meslektaşlarımızı ve tabii ki burada Komisyon’da çalışan herkesi korumaya çok güçlü bir şekilde odaklandı.”
Bir TikTok sözcüsü, “yanıltıcı olduğuna ve temel yanılgılara dayandığına inandığımız bu karardan hayal kırıklığına uğradığını” söyledi.
Kasım ayında TikTok, Çin’deki bazı çalışanların Avrupalı kullanıcıların verilerine erişimi olduğunu kabul etmişti.
Ancak şirket, Çin hükümetinin herhangi bir kontrole veya erişime sahip olduğunu reddediyor.
TikTok, perşembe günü Avrupa Birliği’ndeki aylık 125 milyon kullanıcının verilerini kendi uygulamasında koruduğunu ve veri güvenliğini güçlendirmek için adımlar attığını vurguladı.
Kullanıcı verilerini yerel olarak depolamak için Avrupa’da üç veri merkezi kurmak, çalışanların verilere erişimini daha da azaltmak ve Avrupa dışındaki veri akışlarını en aza indirmek dahil olmak üzere veri güvenliğine yaklaşımımızı geliştirmeye devam ediyoruz.
Amerika Birleşik Devletleri, uygulamayı geçen yıl federal hükümet cihazlarından yasakladı ve bazı ABD’li milletvekilleri TikTok’un Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet göstermesini yasaklamaya çalışıyor.
Geçen ay, Hollanda hükümetinin hükümet yetkililerine benzer endişeler nedeniyle uygulamadan kaçınmalarını tavsiye ettiği bildirildi.
TikTok CEO’su Shou Zi Chew geçen ay AB yetkilileriyle Avrupalı kullanıcıların verilerinin güvenliğini sağlamak için TikTok’u uyardıkları görüşmeler için Brüksel’deydi.
Şirket, kullanıcı verilerini yerel olarak depolamak için Avrupa’da merkezler kurduğunu söyledi ve çalışanların verilere erişimini daha da azaltma sözü verdi.
TikTok ayrıca geçen yıl ABD’li kullanıcıların verilerini Washington’un endişelerini gidermek için ABD’de tutma sözü verdi.
Avrupa Birliği, sosyal medya platformlarının bloğun dijital konulardaki kurallarına uymasını sağlamak için iki büyük yasa çıkararak teknoloji şirketlerine karşı sert bir tavır aldı.
Dijital Hizmetler Yasası (DSA), sosyal medya platformlarını, çevrimiçi pazar yerlerini ve arama motorlarını AB düzenlemelerini ihlal ettiği düşünülen içeriği kaldırmak için daha hızlı tepki vermeye zorluyor.
Diğeri, Dijital Piyasalar Yasası (DMA), İnternetin sözde “bekçileri” tarafından rekabete aykırı davranışları yasaklar.