Antoninus Vebası – Roma İmparatorluğu’nun düşüşünü nasıl başlatan bir veba

PiKe

Member
Beş “iyi” imparator, Çin’den gelen bir veba imparatorluğu harap edene kadar Roma’yı bir refah dönemine götürdü. Roma, sakinlerinin üçte birinden fazlasını kaybetti. İmparatorluk vebadan kurtuldu – ancak ciddi şekilde zayıfladı.





Roma İmparatorluğu’nun vatandaşları hastalığa, vebaya ve ölüme alışıktı. Ancak İmparatorluk, MS 165’te patlak veren Antoninus Vebası gibi bir hastalığı hiç görmemişti. Bundan önceki on yıllarda, Roma, vebadan sonra, Roma’nın gücü düşmeye başladı – düşüş her zaman durdurulabilecek olsa bile, benzeri görülmemiş yüksekliklere yükseldi. Kısa bir zaman.


evlat edinen imparatorların altın çağı




Vebadan önce – muhtemelen çiçek hastalığıydı – imparatorluk, yalnızca ilk imparator olan büyük Augustus’un uzun hükümdarlığı sırasında görülen bir refah dönemi yaşadı. Dönemin hükümdarı Marcus Aurelius Antoninus, “beş iyi imparator”un sonuncusuydu. Hepsi İmparatorluğun dış sınırlarında kararlı bir şekilde savaşırken, İmparatorluk topraklarında barışı, güvenliği ve refahı sürdürdüler.



Hastalığın seyri, Yunan doktor Galen tarafından kesin olarak belgelenmiştir. Kurbanlar iki hafta boyunca ateş, kusma, susuzluk, öksürük ve boğazda şişlik şikayeti yaşadılar. Diğerlerinin derilerinde kırmızı ve siyah püstüller, ağız kokusu ve siyah ishal vardı. Enfekte olanların dörtte biri öldü, geri kalanı iyileşti ve hastalığa karşı bağışıklık kazandı. 75 milyonluk imparatorluğun neredeyse yüzde onu birden fazla veba dalgasında can verdi. Ama bu sadece bir ortalama. Bazı bölgeler neredeyse hiç etkilenmezken, veba başka yerlerde çok daha şiddetli bir şekilde şiddetlendi. Her şeyden önce büyük şehirlerde ve özellikle Roma’da ölü sayısı daha fazlaydı. Bir Romalı, “Vahşi bir canavar gibi,” dedi, “hastalık yalnızca birkaç kişiyi yok etmekle kalmadı, bütün şehirleri harap etti ve onları yok etti.”

Brian'ın hayatında devrimciler, doğru dilbilgisi de dahil olmak üzere Roma yönetiminin başarılarıyla mücadele ediyor.

Hikaye
Romalılar bizim için gerçekte ne yaptı?




Hastalık Çin’den geldi




Kesin olan, hastalığın imparatorluğun doğusunda MS 165-166 yılları arasında Seleucia kuşatması sırasında ortaya çıktığıdır. Hastalık aslen Çin’den geldi ve İpek Yolu boyunca yayıldı. Roma lejyonları daha sonra onları Galya ve Ren Nehri’ne kadar yaydı. Yönetim ve tıp veba karşısında tamamen çaresizdi. Romalılar çok şey biliyorlardı ama bulaşıcı hastalığın doğası hakkında hiçbir şey anlamıyorlardı.


Bir panzehir geliştirmek söz konusu bile olamazdı. Veba üzerlerine yayılırken tüm krallık eğildi. Reich’ın her yerinde arkeologlar hâlâ hastalığı savuşturması gereken o dönemden kalma tılsımlar ve işlenmiş taşlar buluyorlar. Kökeni ile ilgili çağdaş efsane buna uyuyor: Romalılar, general Lucius Verus’un Seleucia kuşatması sırasında bir mezarı kırıp açarak ölü adamın lanetini uyandırması nedeniyle tanrılar tarafından cezalandırıldıklarına inanıyorlardı.


Muazzam nüfus kayıpları




Veba imparatorluğu dalgalar halinde süpürdü. Tüm nesillerin hayatlarını terörle doldurdu. Zirvesine ancak 189 yılında, Roma şehrinde her gün 2000 kişinin öldüğü zaman ulaştı. Muhtemelen sürü bağışıklığı nedeniyle, veba daha sonra ortadan kalktı, Romalılar için bu, gelişi kadar açıklanamazdı. İmparatorluk sendeledi. İdari aygıtın, nüfus kaybına rağmen imparatorluğu bir arada tutmayı başarması şaşırtıcıdır. İmparatorluğun işleyişini sağlamak için Romalılar radikal önlemler aldı. Vebanın bıraktığı boşlukları doldurmak için pragmatik yöntemler kullanmaya çalıştılar. Azatlıların oğulları, yetim kalmış yargıçları işgal etti. Köleler lejyonere dönüştürüldü. Marcus Aurelius, yabancı kabileleri ıssız bölgelere yerleşmeye davet etti.


Diyarın modernliği vebayı büyütüyor




Veba, İmparatorluğa güçlü olduğu yerlerde saldırdı. Yollar, metropoller ve “küresel” bir ticaret refahı sağladı. Ancak hastalık özellikle ticaret yollarında yaygındı. İmparatorluğun modernliği vebayı her köşeye pompaladı. Vebanın yayılmasında etkili olan lejyonlar özellikle zarar gördü. Profesyonel askerlerin çoğunluğu olan 150.000 askerin öldüğü söyleniyor. İmparator Marcus Aurelius köleleri ve gladyatörleri işe aldı ve böylece özgürlüklerini elde edebildiler.


İmparatorluk inatla hayatına sarıldı ve krizde çökmedi. Ancak veba imparatorluğu büyük ölçüde zayıflattı. Ekonomik kriz, Reich’ı en hassas alanda vurdu: gelir. Kabile toplumlarının aksine Roma, para ekonomisine dayalı çok işbirlikçi bir toplumdu. İmparatorluk, lejyonlarıyla Akdeniz’in müreffeh ve verimli bölgelerini korudu, ancak altyapıyı sürdürmek ve sınırların korunmasını sağlamak için sürekli vergi ve resim akışına bağlıydı. Vergiler kuruyunca imparatorun güç tabanı da aşındı.


Yıkılmış bir imparatorluk




Marc Aurel’in aldığı önlemler çöküşü engelledi, ancak imparatorluk zayıf kaldı. Yeni doldurulan lejyonlar, Ren’i istila eden Germen kabilelerine karşı duramadı. Roma artık yeni yerleşmiş barbarları entegre edecek güce sahip değildi. Tehlikeli bir gelişme. Yavaş yavaş, imparatorlukta yalnızca proforma olarak imparatora tabi olan geniş alanlar ortaya çıktı. Ayrıca imparatorluk kendi içinde bir düşman daha yarattı. Hıristiyanlar, tanrılara ve imparatorlara kurban vermeyi reddetmeleri nedeniyle vebanın patlak vermesinden sorumlu tutuldular. Şiddetle zulüm gördüler.


Ama birçok bölgede kiliselerinin yapıları devlet yönetiminden daha iyi atlattı salgını. Hastalara ve iyileşenlere yardım eden sadece Hıristiyanlardı. Bu, itibarlarını ve nüfus içindeki paylarını artırdı. Roma yapıları ciddi şekilde zayıflarken, imparatorluğun batı kesiminde bile varlığını sürdüren Hıristiyan piskoposluklarıyla bir tür karşı-devlet oluştu.


Belki imparatorluk, Antoninus vebasından sonra hüküm sürebilirdi, ancak bunu diğer salgın hastalıklar izledi ve imparatorluğu daha da zayıflattı. Bir tesadüf oldu. Roma için hastalığın en ölümcül kurbanı general Lucius Verus’du. Marc Aurel’in ortak imparatoruydu, öldüğünde evlat edinen imparatorların kutsanmış geleneği sona erdi. Marc Aurel’in halefi kendi oğlu Commodus’tu. Klasik tarihçilik, Roma’nın gücünün zirvesini buraya koydu ve ardından yokuş aşağı gitti. Commodus, zulmün, yozlaşmanın ve Sezar çılgınlığının sembolü haline geldi. Joaquin Phoenix, Hollywood filmi “Gladiator” da onun bir yansımasını gösterdi.


Kaynaklar: Gibbons, Smithsonian, Antik Tarih


Ayrıca okuyun:


Buharlaşan kan ve patlayan kafatasları – Vezüv’ün kurbanları çok acımasızca öldü


Avrupa’daki en eski savaş Mecklenburg-Batı Pomeranya’da gerçekleşti.


Bir amforada 300 altın. Yağmacı Almanlardan saklandılar mı?


Sezar, Augustus, Caligula, Nero – Roma’nın güçlü yöneticileri gerçekten böyle görünüyordu


#Konular