Almanya: ‘Mega’ grev Almanya’yı felç etti; hava trafiği, tren seferleri aksadı

QAvvap

New member


BERLİN: Büyük bir grev çok şey kazandırdı Almanyaİşçiler yüksek enflasyon karşısında ücret artışı talep ettikleri için hava yolculuğu, demiryolu hizmetleri ve banliyö hatları Pazartesi günü durdurulacak.
Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinin çoğunda havaalanları, limanlar, demiryolları, otobüsler ve metro hatlarındaki işçiler, sendika Verdi ve EVG’nin 24 saatlik grev çağrısına kulak verdi.
Verdi patronu Frank Werneke, Phoenix kamu yayın kuruluşuna “Etkisi olmayan bir emek mücadelesi dişsizdir” dedi.
Kapatmanın birçok işe gidip gelen kişiye ve tatilciye zarar vereceğini kabul etti, ancak “haftalarca süren endüstriyel eylemdense bir maaş anlaşması beklentisiyle bir günlük stres daha iyidir”.
Berlin’in genellikle yoğun olan merkez istasyonu, ulusal demiryollarının ülke genelinde uzun mesafeli ve bölgesel bağlantıları iptal etmesinden sonra Pazartesi sabahı büyük ölçüde sessizdi.
Ülkenin en büyüğü olan Frankfurt Havalimanı ile Münih Havalimanı’ndaki geliş ve gidiş panoları, iptal edilen uçuşları sıra sıra gösterdi.
Münih havaalanında grev yapan Freddie Schwarze, “En azından yeni grevlere hazırız. Başladık ve durmayacağız. Orası kesin” dedi.
Federal Su Yolları ve Denizcilik Dairesi’nde çalışan Georg Bachmaier, “artık hayatımızı karşılayamayacağımız” için greve katıldığını söyledi.
“Alışverişe gittiğimizde bunu alıp almamamız gerektiğini düşünmeliyiz. Paraya hayatımızı finanse etmek için ihtiyacımız var ve bu yüzden buradayız.”
Sendika eylemi çokça duyurulduğu için, işe gidip gelenlerin çoğu başka ulaşım yöntemlerine geçti.
46 yaşındaki kasiyer Steffi Wisser, grevi anlayışla karşıladı.
“İnsanların grevcilerin muazzam çalışmalarının farkında olması gerekiyor” dedi.
73 yaşındaki emekli Gloria Bierwald için “grev çok ileri gitti”.
“Grevcilerin istedikleri nispeten abartılı. İnsanların bir işleri varsa mutlu olmaları gerektiğine inanıyorum.”
Kötü huylu anlaşmazlık
Arz sıkıntısı yaşamamak için Ulaştırma Bakanı Volker Wessing Pazar günü eyaletlere kamyon teslimatları üzerindeki kısıtlamaları kaldırma talimatı verirken, havalimanlarından “yolda kalan yolcuların varış yerlerine ulaşmalarına izin vermek için” geç kalkış ve inişlere izin vermelerini istedi.
Verdi yaklaşık 2,5 milyon kamu sektörü çalışanını temsil ederken, EVG 230.000 demiryolu ve otobüs çalışanını temsil ediyor.
Nadir görülen ortak grev, yükselen enflasyonun etkisini hafifletmek için bir ücret paketi konusunda giderek huysuzlaşan bir anlaşmazlığın tırmanmasına işaret ediyor.
Başta devlet ve devlete ait şirketler olmak üzere işverenler şimdiye kadar talepleri reddettiler, bunun yerine bu yıl ve gelecek yıl olmak üzere 1.000 (1.100 $) ve 1.500 avroluk iki tek seferlik ödemeyle yüzde beş zam teklif ettiler.
Verdi aylık maaşlara yüzde 10,5 zam talep ederken, EVG temsil ettikleri için yüzde 12 zam istiyor.
‘Muazzam etki’
Devlet demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn’ın (DB) insan kaynakları başkanı Martin Seiler, ülke çapındaki grevi “temelsiz ve gereksiz” olarak nitelendirdi ve sendikaları “derhal” müzakere masasına dönmeye çağırdı.
Yaklaşık 380.000 hava yolcusunun etkileneceğini tahmin eden Alman havalimanı derneği, grevin “akla gelebilecek ve haklı her önlemi aştığını” söyledi.
İşverenler sendika temsilcilerini yalnızca enflasyonu körükleyecek bir ücret-fiyat sarmalına katkıda bulunmakla suçlarken, sendikalar üyelerinden artan yaşam maliyetinin yükünü taşımalarının istendiğini söylüyor.
Diğer birçok ülkede olduğu gibi, Almanya’da da insanlar Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin gıda ve enerji maliyetlerini artırmasının ardından Şubat ayında yüzde 8,7 olan yüksek enflasyonla mücadele ediyor.
Benzer grevler, enflasyonun inatla yüzde 10’un üzerinde kalması nedeniyle kamu ve özel sektör çalışanlarının endüstriyel eylemde bulunduğu İngiltere’de de gerçekleşti.
Almanya’daki “mega grev”, yerel basının adlandırdığı şekliyle, sendikaların son birkaç aydır posta hizmetlerinden havaalanlarına ve yerel ulaşıma kadar çeşitli sektörlerdeki eylemlerini takip ediyor.
Kamu sektörü çalışanları için üçüncü tur maaş müzakereleri Pazartesi günü başladı.
Mart ayının başlarında, Bremen, Berlin, Hamburg ve Hannover’deki havalimanları, güvenlik personelinin dışarı çıkması üzerine 350’den fazla uçuşu iptal etti. Frankfurt otobüs ve metro işçileri de greve gitti.
Ancak, bazı sendikalar büyük ücret artışları sağlamayı başardı.
Posta işçileri, Mart ayının başlarında aylık ortalama yüzde 11,5’lik artışlar elde etti ve Kasım ayında Almanya’nın en büyük sendikası olan IG Metall, temsil ettiği yaklaşık dört milyon işçi için toplam yüzde 8,5’lik artışlar elde etti.