Alkol: Yeni çalışma hayvanların da bilinçli olarak sarhoş olduklarını gösteriyor

PiKe

Member
Yeni çalışma
Alkol tüketimi yaygın: Hayvanlar da bilinçli olarak sarhoş oluyor






Mevcut bağlantıyı kopyala







Hayal kırıklığı birası veya kutlamak için şampanya biz insanlar arasında yaygındır. Ancak hayvanlar da görünüşe göre sarhoş olmak için bilinçli olarak alkol kullanıyor. Yeni bir çalışma bunu gösteriyor.


Stadyumdaki plastik bardaktaki bira ya da küvetteki zarif kırmızı şarap olsun: İnsanlar, özellikle Almanya'da, alkol tüketimini bir kültür haline getirdi. İçiyoruz. İster sevinçten ister hayal kırıklığından olsun. Şampanyalı bir kahvaltı ya da barda bir gece içkisi olması fark etmez. Duyguları arttırmak veya uyuşturmak için alkol kullanırız veya daha doğrusu kötüye kullanırız. Şu ana kadar bu kadar biliniyor.





Ancak Büyük Britanya'daki Exeter Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, hayvanların da görünüşe göre çok bilinçli olarak alkol tükettiğini gösteriyor. Bu, diğerlerinin yanı sıra İngiliz “Guardian” tarafından da rapor ediliyor.





Hayvanlar aleminde alkol istismarı: Sarhoş olan sadece insanlar değil



Araştırmacılar alkolün dünyadaki hemen hemen tüm ekosistemlerde doğal olarak oluştuğunu buldu. Çoğunlukla etanol üretmek için fermente edilen nektar veya şekerli meyveler şeklindedir. Bu nedenle hayvanların sarhoş edici maddeyi (istemsiz olarak) düzenli olarak tüketmeleri mantıklıdır. Ancak bazı hayvan türlerinin bilinçli olarak alkol tükettiği de gözlemlenmiştir. Exeter Üniversitesi'nden araştırmacı Anna Bowland, “Alkolün yalnızca insanlar tarafından tüketildiğine dair antroposentrik görüşten uzaklaşıyoruz ve etanolün doğada oldukça yaygın olduğunu fark ediyoruz” dedi.



Etanol, çiçekli bitkilerin maya tarafından fermente edilebilecek şekerli meyveler ve nektar üretmeye başladığı yaklaşık 100 milyon yıldır Dünya'da bulunuyor. Çoğu durumda alkol içeriği hacimce yüzde bir ila iki arasındadır. Ancak bireysel durumlarda önemli ölçüde daha yüksek olabilir. Olgunlaşmış palmiye meyvelerinde hacimce yüzde ona kadar bir içerik mümkündür.





Yapılan bir araştırmaya göre Güneydoğu Gine'deki şempanzelerin rafya palmiyesinin alkollü özsuyundan içtikleri gözlemlendi. Panama'daki örümcek maymunları, hacimce yüzde bir ile yüzde 2,5 arasında alkol içeren etanol içeren mombin meyveleriyle beslenir. “Ekoloji ve Evrim Trendleri” dergisinin yazarları, “İnsanların yalnız içmediğine dair artan kanıtlar var” diye yazıyor.



Erkek meyve sinekleri reddedilince içerler, dişiler ise taleplerini azaltmak için içerler



Bu muhtemelen en açık şekilde böceklerde görülebilir. Birkaç yıl önce bilim insanları, meyve sineklerinin de insanlar gibi belirli durumlarda alkol tükettiğini gösteren bir çalışma yayınladı. Erkek örnekler, eş olarak reddedildiklerinde bunu içerler. Öte yandan yakın akraba türlerin dişileri, uyuşturucuyu tam tersi bir etki yaratmak için kullanıyor: Alkol içtikten sonra potansiyel cinsel partnerlere olan talepleri azalıyor. Yani erkekleri çok iyi içiyorlar.






DiCaprio yılanı ve Charles kurbağası: Bu hayvanların ünlülere benzeyen isimleri var




Aktör Leonardo DiCaprio kendini biyolojik çeşitliliği korumaya adamıştır. Bu taahhüt nedeniyle, yeni keşfedilen birçok hayvan türüne 49 yaşındaki adamın adı verildi. Artık bir onur daha var: Anguiculus dicaprioi veya bir grup araştırmacının önerdiği gibi: “DiCaprio'nun Himalaya yılanı.” Küçük, koyu kahverengi yılan, ilk kez 2020 yılında Batı Himalayalar'da tespit edildi. Dünya çapında 2.000'e yakın türle yılanların en büyük cinsi olan yılanlar (Colubridae) familyasına ait.

© Vipul Ramanuj

Daha







Ancak araştırmacılar, hayvanların alkol içeren yiyecekleri alkolsüz çeşitlere tercih ettiğinin şu ana kadar yalnızca meyve sinekleri, aye-ayes ve tembel maymunlarda kanıtlandığını vurguladı. “Sonraki adımlarımızdan biri, vahşi doğada hayvanların etanol içeren gıdaları mı tercih ettiğini yoksa bunları yalnızca etanol seviyeleri tespit edilemeyecek kadar düşük olduğunda veya fermente edilmemiş meyvelerin bulunması zor olduğunda mı yediğini test etmektir.”



Bu arada, Tel Aviv Üniversitesi'ndeki bilim insanları muhtemelen içilmesi en zor hayvanın ne olduğunu keşfettiler: Doğu eşekarısı, herhangi bir zarar görmeden sınırsız miktarda alkol tüketebilen tek canlı olabilir.



Kaynaklar: The Guardian, Ekoloji ve Evrimdeki Eğilimler




pgo