Afetler: Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’da aşırı hava koşulları devam ediyor

PiKe

Member
Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’de çok sayıda ölü: “Daniel” fırtınası en yoğun yağışla birlikte şiddetleniyor. Hasar henüz öngörülemiyor.





Sellerde insanlar ölüyor, tarlalar göle, dereler azgın nehirlere dönüşüyor. Sokaklar bel hizasında su altında kaldı, ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Orta Yunanistan’ın şehir ve kasabalarında çamur, kir ve çöp dağları birikiyor. Kurtarma ekipleri zorlukla ulaşabiliyor, insanların sokağa çıkmasına izin verilmiyor.


Bulgaristan’ın bazı bölgelerinde ve Türkiye’nin batısında da kaosa neden olan Yunan fırtınası tüm tahminlerin ötesinde. Ve henüz net bir şey yok, çünkü Perşembe gününe kadar bu durum en azından Yunanistan’da devam edecek. Genel Bakış:


Şu ana kadar kaç ölüm yaşandı?


Yunanistan’da itfaiye, çarşamba günü liman kenti Volos’un doğusundaki Paltsi köyünde bir kadının cesedini, akşam saatlerinde ise Yunanistan’ın orta kesimindeki Karditsa kenti yakınlarında bir adamın cesedini buldu. Böylece yaralı sayısı üçe çıktı. Türkiye’nin metropolü İstanbul’da da sağanak yağış nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti. Türkiye’deki toplam mağdur sayısı şu anda yedi. 31 kişinin de yaralandığı belirtildi.


Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında en az dört kişi öldü. Çarşamba günü öğleden sonra her üç ülkede de kurbanların sayısı 14’e yükseldi.


Nüfus ne ölçüde etkileniyor?


Su basan bölgelerde kaos hüküm sürüyor. Suda mahsur kalan insanlar Çarşamba günü tekrar tekrar kurtarılmak zorunda kaldı. Trafik de özellikle Yunanistan’ın orta kesimindeki Teselya bölgesinde felç oldu. Pek çok yerde sivil savunma ekipleri vatandaşların araçlarına binmesini yasakladı ve sokağa çıkmamaları konusunda uyardı.


Bir yandan birçok cadde ve dere sular altında kalırken, diğer yandan özel araçlar kurtarma hizmetleri için en önemli ulaşım bağlantılarını tıkadı. Ayrıca arabalar su kütleleri tarafından defalarca sürüklendiği için insanlar kendilerini tehlikeye attılar.


Peki ya altyapı?


Teselya’da, diğer şeylerin yanı sıra, liman kenti Volos’ta, toprak tam anlamıyla yönetiliyordu. Belediye Başkanı Achilleas Mpeos Çarşamba sabahı “Elektrik ve su tedarikini yeniden sağlayamayız” dedi. “Transformatörler su altında, oraya ulaşmaya çalışmak bile tehlikeli.” Ancak belediye başkanı, elektrik olmadığında su olmadığını ve kanalizasyon arıtma tesislerinin de çalışmadığını söyledi.


Sorunlar turistleri de etkiliyor mu?


Kesinlikle. Aralarında pek çok turistin de bulunduğu 400 yolcuyu taşıyan “Superstar” feribotu, Marinetraffic deniz platformunda görüldüğü gibi, Salı akşamından bu yana liman kenti Volos’tan birkaç deniz mili uzakta denizdeydi ancak buraya yanaşamadı. Çarşamba günü öğleden sonra daha güneydeki Agios Konstantinos limanına doğru yola çıktı.


Volos liman polisi daha önce şehirdeki trafik durumunun çok zor olması nedeniyle limana yanaşmayı yasaklamıştı. Belediye Başkanı Mpeos, “Sokakları temizlemek imkansız” dedi, “yağmur birkaç dakikalığına durdu ve ağır ekipmanlarla içeri girdik, sonra hemen yeniden başladı.”


Peki ya uçuşlar?


Skiathos adası havaalanı Çarşamba günü ciddi şekilde etkilenmeye devam etti. Sözcü Savvas Karagiannis’e göre yüzlerce kişi geceyi orada geçirmek zorunda kaldı. Çarşamba sabahı dpa’ya “Bir uçak inmeye çalışıyor; nasıl gittiğini görmemiz gerekiyor” dedi. Havaalanının tam olarak ne zaman faaliyete geçeceğini bilmiyor. “İnanılmaz miktarda su aktı, ulaşım yolları kapandı.”


Meteorologlar ne diyor?


Hava durumu ajansı EMY Çarşamba günü yaptığı açıklamada, şu ana kadar Teselya bölgesine düşen yağmur suyu miktarının, bu verilerin toplanmasından bu yana ülkede düşen en büyük yağmur suyu olduğunu söyledi. Rekorun sahibi artık Salı gece yarısından akşam 20.45’e kadar metrekare başına 754 litre yağmur yağan Zagora köyü oldu.


Önceki rekor neredeydi?


Atina Ulusal Gözlemevi’ne göre daha önceki rekor yine bölgede bulunan Makrinitsa’ya aitti. Ancak o dönemde 10 Aralık 2009’daki yağış miktarı, yeni rekorun yarısından biraz fazlaydı; yani metrekare başına 417 litre. Baş meteorolog Kostas Lagouvardos bir röportajda, “Magnisia’da (bölgede) olup bitenler, hem yağış miktarı, yoğunluğu hem de süresi açısından son derece aşırı bir olaydır” dedi.


Aşırı hava koşullarının nedeni ne olabilir?


Lagouvardos, şu anda nispeten yüksek olan deniz sıcaklıklarının buna katkıda bulunmuş olabileceğinden şüpheleniyor. “Bu, sürekli olarak nemli deniz havasıyla beslenen statik bir sistem, dolayısıyla hep aynı yere yağmur yağıyor” dedi. Bu arada, Yunan medyasında iklim değişikliğinin bir neden olduğu henüz tartışılmadı; ancak meteorologlar başlangıçta mevcut durumla ilgileniyorlar. Ancak fırtınalar ve nedenleri konusunda bir değerlendirme mutlaka yine de yapılacaktır.


2021 Ahr vadisi seliyle arasındaki fark


Temmuz 2021’de Ahr Vadisi’nde yaşanan sel sırasında yağış miktarı metrekare başına 100 ila 200 litre arasındaydı ve en az 134 kişi hayatını kaybetti. Buna karşılık en fazla yağış metrekareye 754 litre ile Yunanistan’da ölçüldü.


Ancak: Alman Meteoroloji Servisi’nden (DWD) meteorolog Markus Bösel’e göre, yalnızca yağmur miktarına bakarak etkilerin gücü hakkında bir sonuca varmak mümkün değil. Topografya belirleyici bir rol oynuyor – Ahr Vadisi’nde tüm su dar bir vadiye akıyordu ve bundan kaçınamıyordu. Ancak Yunanistan’ın pek çok yerinde fazla su sonunda denize akıyor.


Manzara nasıl?


Meteorologlar şu ana kadar Orta Yunanistan için her şeyi net bir şekilde açıklayamadılar. Perşembe gecesi şiddetli yağmur ve fırtına devam edecek. Bu durum Türkiye için de geçerli: Oradaki yetkililer ayrıca Karadeniz bölgesinde yeni fırtınaların yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Yalnızca Bulgaristan’da durum hafifliyor gibi görünüyor; orada şimdilik yağmur yağmamalı.


dpa

#Konular