Afetler: Türkiye ve Suriye’de 50.000’den fazla deprem ölümü

PiKe

Member
felaketler
Türkiye ve Suriye’de 50 binden fazla deprem ölümü





Uzaya bakış: Kahramanmaraş’ta bir adam, bir ekskavatör moloz kaldırırken çöken evinin yanında duruyor. Fotoğraf

© Ahmed Deeb/dpa


Depremden iki buçuk hafta sonra ölü sayısı artmaya devam ediyor ve artçı sarsıntılar tekrarlanıyor. Türk hükümetinin felaketin boyutundan büyük ölçüde sorumlu olduğu söyleniyor.





Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen deprem felaketinden iki buçuk hafta sonra ölü sayısı 50 binin üzerine çıktı.


Türk afet teşkilatı Afad’ın dün gece bildirdiğine göre, yalnızca Türkiye’de 44.218 kurban vardı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yakın zamanda Suriye’den 5.900 ölüm bildirdi. Suriye Gözlemevi aktivistleri, akşam saatlerinde 6.700’den fazla kişinin öldüğünü bile varsaydılar. Yüzlerce ciddi şekilde yaralanan insan hala ölümcül tehlike altında.


Artçı sarsıntılar bölgeyi sarsmaya ve paniğe yol açmaya devam ediyor. Türk hükümetine göre, ülkede 20 milyon insan depremin etkilerinden etkileniyor. Birleşmiş Milletler, Suriye’de 8,8 milyon kişinin etkileneceğini varsayıyor. Deprem bölgelerine başlangıçta erişim zordu. Ancak kurtarma çalışmaları devam ediyor ve ilerledikçe kurbanların sayısı artıyor. Son birkaç gün içinde hayatta kalanların kurtarıldığına dair başka bir rapor yok.


Türk mimarlar hükümetin suç ortaklığını doğruladı


Türkiye Mimarlar Odası TMMOB, deprem felaketinin büyüklüğünden büyük ölçüde hükümetin sorumlu olduğunu onayladı. Odanın bir raporuna göre, hükümet daha sonra binlerce izinsiz binayı yasallaştırarak çok sayıda insanın hayatını riske attı.


Bölgede depremden etkilenen binaların neredeyse yarısı 2001 yılından sonra inşa edildi. Ancak yıkılan veya ağır hasar gören binaların yarısı bu döneme aittir. İnşaat denetimi özel sektöre devredilmiştir, bu da devletin genel kamuya karşı sorumluluğunu ihmal ettiği anlamına gelmektedir.


Raporda ayrıca günlerdir birçok yere hiçbir yardımın ulaşmaması eleştiriliyor. Kriz tepkisi, devletin büyük ölçüde hazırlıksız olduğunu ortaya çıkardı. Hükümet tarafından atanan valiler de yetki karmaşası yaratacak ve kararları yavaşlatacaktı.


müteahhit tutuklandı


Yargıya göre, çöken binalarla ilgili olarak ihmalkar ticaret yaptıkları şüphesiyle en az 184 kişi tutuklandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bunu paylaştı. Etkilenen bölgedeki bazı binalar depreme dayanıklı olarak inşa edilmedi. Uygulanabilir bina standartlarına uygunluğun genellikle kontrol edilmediği eleştirisi yapılmıştır.


Tutuklananlar arasında müteahhitler de var. Gaziantep’in Nurdağı ilçesi Belediye Başkanı Ökkeş Kavak da gözaltına alındı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri bu tür eleştirileri reddetmişti.


Erdoğan ilk günlerde sorunlar olduğunu itiraf etmişti. Örneğin hükümet, kriz bölgelerinin arzındaki darboğazları, etkilenen bölgenin büyüklüğü ve afetin ciddiyeti ile gerekçelendirdi.


9000’den fazla artçı sarsıntı


Depremler dizisi 6 Şubat’ta 7,7 ve biraz sonra 7,6 büyüklüğünde iki depremin Türkiye’nin güneydoğusunu ve Suriye’nin kuzeyini sarsmasıyla başladı. Türk kaynaklarına göre bunu 9 binden fazla artçı sarsıntı izledi. Bölgede iki kıtasal levha birleşiyor ve buna bağlı olarak deprem riski de yüksek.


Kandilli deprem monitöründen alınan bilgiye göre, son birkaç saat içinde Türkiye’nin Orta Anadolu ili Niğde ilinde 5,2 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Bu nedenle merkez üssü Bor bölgesindeydi. Türk sivil savunma kurumu AFAD’a göre kısa bir süre önce 4 büyüklüğünde birkaç deprem meydana geldi. Başlangıçta can kaybı veya hasar hakkında bilgi yoktu.


Ülkenin deprem merkezinin Cumartesi günü yaptığı duyuruya göre, Suriye’deki yerlerden 24 saat içinde 60’tan fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Devlet haber ajansı INA’nın bildirdiğine göre, komşu Irak’ta iki deprem bildirildi. Rudaw haber sitesine göre, 4.3 ve 4.0 büyüklüğündeydiler. Başlangıçta herhangi bir kayıp veya hasar raporu yoktu.


Güvencesiz koşullarda birçok insan


Birleşmiş Milletler’e göre deprem felaketi, ölümler açısından yalnızca Türkiye tarihinin en kötü felaketi değildi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Türkiye temsilcisi Louisa Vinton, moloz dağlarının da emsalsiz olduğunu söyledi. Türk hükümetine göre, 173.000’den fazla binanın çökmüş veya ağır hasar görmüş olduğu kaydedildi.


Türkiye’de, kuzeybatı Suriye’de on bir il depremden etkilendi. İç savaş ülkesinden durum hakkında sadece yetersiz bilgi var. Yıllarca süren bombardıman ve çatışmalar karşısında, pek çok insan sarsıntılardan önce zaten tehlikeli koşullarda yaşıyordu.


dpa

#Konular