ABD, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Çin’e karşı olası yaptırımlar için müttefiklerinden destek istiyor

QAvvap

New member


WASHINGTON: Dört ABD’li yetkili ve diğer kaynaklara göre, ABD, Pekin’in Ukrayna’daki savaşında Rusya’ya askeri destek sağlaması durumunda Çin’e yeni yaptırımlar uygulama olasılığı konusunda yakın müttefiklerini seslendiriyor.
Hâlâ başlangıç aşamasında olan görüşmeler, herhangi bir kısıtlamaya yönelik desteği koordine etmek için başta zengin 7’li Grup (G7) dahil olmak üzere bir dizi ülkeden destek almak üzere tasarlandı.
Washington’un hangi spesifik yaptırımları önereceği net değildi. Görüşmeler daha önce duyurulmadı.
Önde gelen bir yaptırım kurumu olan ABD Hazine Bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı.
Washington ve müttefikleri son haftalarda Çin’in Rusya’ya silah tedarik etmeyi düşündüğünü söylese de Pekin bunu yalanlıyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın yardımcıları halka açık bir kanıt sunmadı.
Ayrıca, Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki görüşmeler ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile üst düzey Çinli diplomat Wang Yi arasında kenarda 18 Şubat’ta yapılan yüz yüze görüşme de dahil olmak üzere Çin’i doğrudan uyardılar. Münih’te düzenlenen küresel bir güvenlik konferansı.
Konuya yakın kaynakların söylediğine göre, Biden yönetiminin Çin’in Rusya’ya verdiği desteğe karşı ilk hamlesi, personel ve Hazine Bakanlığı da dahil olmak üzere diplomatik düzeylerde gayrı resmi temaslar içeriyor.
Yetkililerin, bir yıl önce Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımları en çok destekleyen çekirdek ülkeler grubuyla Pekin’e karşı olası bir eylem için zemin hazırladığını söylediler.
Görüşmeler hakkında sorulan bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Rusya’nın savaşının Çin’in Avrupa ve diğerleriyle olan işlerini zorlaştırdığını söyledi.
Sözcü, “Bu, Çin’in dikkatini dağıtmak ve uluslararası ilişkilerine ihtiyaç duymadıkları ve istememeleri gereken potansiyel bir darbe” dedi.
İSTİHBARAT
Washington’un danıştığı bir ülkeden bir yetkili, Çin’in Rusya’ya olası askeri yardımı düşündüğüne dair iddiaları destekleyecek çok az istihbarat gördüklerini söyledi. Ancak ABD’li bir yetkili, müttefiklere istihbarat hakkında ayrıntılı raporlar sağladıklarını söyledi.
Biden’ın Cuma günü Beyaz Saray’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yapacağı görüşmede Çin’in Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta oynayacağı rolün de gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Bundan önce savaş, Çarşamba ve Perşembe günleri Yeni Delhi’de aralarında Rusya, Çin ve ABD’nin de bulunduğu onlarca ülkenin dışişleri bakanları tarafından görüşülecek.
Geçen hafta Çin, Batı’da şüpheyle karşılanan kapsamlı bir ateşkes çağrısı yapan 12 maddelik bir belge yayınladı.
Kaynaklar, yaptırımlar konusunda Washington ile ilk temasın henüz belirli önlemler konusunda geniş bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.
Bir kaynak, hükümetin ilk olarak geçen yıl 24 Şubat’taki işgalden kısa bir süre önce “sınırsız” ortaklık ilan eden Çin’den Rusya’ya sevkiyatların tespit edilmesi durumunda koordineli yaptırımlar ve “rekor darbeleri” fikrini gündeme getirmek istediğini söyledi. .
“G7 cephesinde gerçek bir farkındalık olduğunu düşünüyorum” diyen ikinci bir kaynak, ancak henüz Çin’e yönelik ayrıntılı önlemlerin olmadığını da sözlerine ekledi.
ÇİN ÇATIŞMASINI UZAKLAŞTIRABİLİR Mİ?
Ukrayna’daki çatışma, sürükleyici bir siper savaşına dönüştü. Rusya’nın cephanesi azalırken, Ukrayna ve destekçileri Çin’den gelen tedarikin çatışmayı Rusya’nın lehine çevirmesinden korkuyor.
Washington, ilgili bir diplomatik hamlenin parçası olarak, 24 Şubat’ta savaşın birinci yıldönümü münasebetiyle “üçüncü ülkeleri” “Rusya’nın savaşına maddi destek sağlamayı bırakmaya, aksi takdirde yüksek maliyetlerle karşılaşacaklarına” çağıran bir G7 bildirisinde dil kazandı.
Açıklamada Çin’in adı verilmezken ABD, Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardım etmekle suçlanan kişi ve şirketlere yeni cezalar verdi. Önlemler, Çin ve başka yerlerdeki şirketler için yarı iletkenler gibi ürünleri satın almalarını engelleyen ihracat kısıtlamalarını içeriyor.
ABD’nin Doğu Asya’dan sorumlu üst düzey diplomatı Daniel Kritenbrink bu hafta Kongre’ye verdiği demeçte, “Endişelerimizi hem Münih’te özel olarak hem de daha sonra kamuoyunda çok net bir şekilde dile getirmeye çalıştık.” “Olduysa sonuçları ve sonuçları hakkında konuştuk. Aynı fikirde olan ortaklarımızın çoğunun bu endişeleri paylaştığını da biliyoruz.”
Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e yaptırım uygularken karşılaştığı zorluklardan biri, Çin’in Avrupa ve Asya’nın büyük ekonomileriyle derinlemesine bütünleşmesi ve bu da müzakereleri zorlaştırıyor. Almanya’dan Güney Kore’ye kadar ABD’nin müttefikleri Çin’i yabancılaştırma konusunda isteksiz.
Anthony Ruggeroeski Başkan Donald Trump yönetimindeki bir yaptırım uzmanı, Biden yönetiminin Çin’deki özel aktörleri ekonomik olarak kısıtlamak için yeri olduğunu ve bunun hükümeti ve bankaları daha fazla destek sağlamaktan caydırabileceğini söyledi.
Şu anda Demokrasileri Savunma Vakfı’nda görevli olan Ruggiero, “O zaman hükümet Çin’e hem açıktan hem de özelden mesajlar gönderebilir; ikincisi, ABD’nin Çin bankalarına tüm mevcut seçeneklerle saldırmak için yaptırımları artıracağını daha açık bir şekilde ifade eder” dedi. grup.
Ruggiero, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlara atıfta bulunarak, Washington’ın Çin’in ABD mali sistemine erişim veya Rusya’nın savaşına yardım arasında seçim yapmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.