AB İklim Değişikliği Servisi: 2023 kaydedilen en sıcak yıl olma yolunda

PiKe

Member
AB İklim Değişikliği Hizmeti
2023 kaydedilen en sıcak yıl olacak





Yaz Almanya’yı terletti. Fotoğraf

© Jens Büttner/dpa


Sıcaklığın yüksek olduğu bir yaz ve eylül ayı da alışılmadık derecede sıcaktır. AB iklim değişikliği servisi Copernicus olumsuz kayıtların önümüze çıktığını görüyor ve alarm veriyor.





Bu yıl tarihteki en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor. AB iklim değişikliği servisi Copernicus bunu perşembe günü duyurdu.


Açıklamada, rekor sıcaklıklara sahip bir yaz mevsiminin ardından alışılmadık derecede sıcak olan Eylül ayının belirleyici faktör olduğu belirtildi. 2023 yılında ortalama sıcaklıklar şu ana kadar sanayi öncesi seviyelerin 1,4 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. Bu, Paris İklim Anlaşması’nın uzun vadede yüzyılın sonuna kadar aşılmaması gereken iklim hedefi olan 1,5 derecenin yalnızca 0,1 derece altında. Eylül ayında sıcaklık, 1850’den 1900’e kadar olan sanayi öncesi referans dönemine göre 1,75 derece daha yüksekti.


Açıklamada, bu yılın eylül ayının küresel olarak şimdiye kadar kaydedilen en sıcak eylül olduğu ifade edildi. 1991’den 2022’ye kadar olan referans döneminin ortalama 0,93 derece üzerinde sıcaklıklar aynı zamanda bir ay içinde kaydedilen en güçlü salınım oldu. Açıklamaya göre Copernicus başkan yardımcısı Samantha Burgess, “COP 28’den iki ay önce, iddialı iklim eyleminin aciliyeti hiç bu kadar önemli olmamıştı” dedi.


Deniz buzu ve yağış


Eylül ayında Antarktika deniz buzunun boyutuna ilişkin de olumsuz bir kayıt vardı. 1991’den 2020’ye kadar olan referans dönemi ortalamasının yüzde dokuz altında, tarihin en düşük seviyesinde kaldı. Kuzey Kutbu’nda deniz buzu miktarı Eylül ayında beşinci en düşük seviyedeydi.


Yağış söz konusu olduğunda Eylül ayındaki tablo karışıktı. Batı Avrupa’nın büyük bir kısmı normalden daha fazla yağış alırken, Daniel Fırtınası nedeniyle Yunanistan ve Libya’da su baskınları yaşanırken, Avrupa’nın diğer bölgeleri, ABD, Meksika, Orta Asya ve Avustralya, tarihteki en kurak Eylül ayını kaydetti.


Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği servisi Copernicus düzenli olarak yüzey sıcaklığı, deniz buzu örtüsü ve yağış verilerine ilişkin veriler yayınlıyor. Bulgular, dünya çapındaki uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçümü içeren, bilgisayar tarafından oluşturulan analizlere dayanıyor.


dpa

#Konular